Obavijesti

News

Komentari 3

Nevladina organizacija: U Iranu je ubijen 31 prosvjednik

Nevladina organizacija: U Iranu je ubijen 31 prosvjednik

Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu, potaknutih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhitila moralna policija, izvijestila je u četvrtak organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu

VIDEO

„Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne prosvjede odgovorile mecima“, priopćio je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghadam nakon šest dana demonstracija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ne prestaju prosvjedi u Iranu, žene se šišaju, pale se policijske postaje 01:53

Moćna iranska Revolucionarna garda u četvrtak je pozvala državno pravosuđe da osudi one „koji šire lažne vijesti i glasine“ o 22-godišnjoj Mahsi Amini.

„Zatražili smo od pravosuđa da identificira one koji šire lažne vijesti i glasine na društvenim mrežama, kao i one na ulicama koji ugrožavaju psihološku sigurnost društva prema kojima treba odlučno djelovati“, priopćila je garda koja je izrazila sućut obitelji Amini.

Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu zbog smrti mlade žene u pritvoru
Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu zbog smrti mlade žene u pritvoru

Ta 22-godišnjakinja umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

SAD sankcionirao iransku policiju za moral i čelnike snaga sigurnosti

Sjedinjene Države u četvrtak su sankcionirale iransku policiju za ćudoređe, optuživši ju za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i proglasivši ju krivom za smrt 22-godišnje Mahse Amini. 

Američko ministarstvo financija optužilo je iransku policiju za moral da je kršila prava mirnih prosvjednika. Ministarstvo će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral. 

„Mahsa Amini bila je hrabra žena čija je smrt u pritvoru ćudoredne policije još jedan čin brutalnosti snaga sigurnosti iranskog režima protiv svojih ljudi“, priopćila je ministrica Janet Yellen. 

"Najoštrije osuđujemo ovaj bezuman čin i pozivamo iransku vladu da prekine svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno gušenje slobode izražavanja i okupljanja", dodala je Yellen. 

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima ranije u četvrtak zapalili su policijske stanice i vozila, a prosvjedi potaknuti smrću Amini ne jenjavaju, piše Reuters. Iz Irana stižu izvješća o napadima na pripadnike snaga sigurnosti. 

Nevladina organizacija Iran Human Rights u četvrtak je objavila da je u dosadašnjim prosvjedima ubijen najmanje 31 civil. 

Nezadovoljni Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Amini. Ona je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa