News

Komentari 3

Nevladina organizacija: U Iranu je ubijen 31 prosvjednik

Nevladina organizacija: U Iranu je ubijen 31 prosvjednik

Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu, potaknutih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhitila moralna policija, izvijestila je u četvrtak organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu

„Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne prosvjede odgovorile mecima“, priopćio je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghadam nakon šest dana demonstracija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Moćna iranska Revolucionarna garda u četvrtak je pozvala državno pravosuđe da osudi one „koji šire lažne vijesti i glasine“ o 22-godišnjoj Mahsi Amini.

„Zatražili smo od pravosuđa da identificira one koji šire lažne vijesti i glasine na društvenim mrežama, kao i one na ulicama koji ugrožavaju psihološku sigurnost društva prema kojima treba odlučno djelovati“, priopćila je garda koja je izrazila sućut obitelji Amini.

Ta 22-godišnjakinja umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

SAD sankcionirao iransku policiju za moral i čelnike snaga sigurnosti

Sjedinjene Države u četvrtak su sankcionirale iransku policiju za ćudoređe, optuživši ju za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i proglasivši ju krivom za smrt 22-godišnje Mahse Amini. 

Američko ministarstvo financija optužilo je iransku policiju za moral da je kršila prava mirnih prosvjednika. Ministarstvo će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral. 

„Mahsa Amini bila je hrabra žena čija je smrt u pritvoru ćudoredne policije još jedan čin brutalnosti snaga sigurnosti iranskog režima protiv svojih ljudi“, priopćila je ministrica Janet Yellen. 

"Najoštrije osuđujemo ovaj bezuman čin i pozivamo iransku vladu da prekine svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno gušenje slobode izražavanja i okupljanja", dodala je Yellen. 

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima ranije u četvrtak zapalili su policijske stanice i vozila, a prosvjedi potaknuti smrću Amini ne jenjavaju, piše Reuters. Iz Irana stižu izvješća o napadima na pripadnike snaga sigurnosti. 

Nevladina organizacija Iran Human Rights u četvrtak je objavila da je u dosadašnjim prosvjedima ubijen najmanje 31 civil. 

Nezadovoljni Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Amini. Ona je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. 

Najčitaniji članci