Obavijesti

News

Komentari 9

New Order: Glazba zbog koje su živnuli veterani Kulušića

New Order: Glazba zbog koje su živnuli veterani Kulušića
1

Kultni britanski bend zamijenit će posrnule The Cranberriese na INmusicu nakon što je bend odgodio europsku turneju zbog bolesti pjevačice Dolores O'Riordan

VIDEO

Finalni plakati za sedmi INmusic već su bili polijepljeni kad je došla vijest da će The Cranberries zbog bolesti pjevačice Dolores O’Riordan propustiti europsku turneju pa tako i nastup u Zagrebu. Organizatori su hitno morali pronaći zamjenu za skupog headlinera. Odustajanje Cranberriesa zapravo je, najvjerojatnije, posljedica njihova debakla na nedavnim gostovanjima u Australiji i Americi. 

Najdramatičnije je bilo u Sydneyu gdje je usred svirke australske predgrupe fanovima priopćeno da neće vidjeti Cranberries jer se pjevačica otrovala hranom. Slično objašnjenje stiglo je iz Philadelphije, kao da Dolores prije nastupa serviraju samo obroke garnirane salmonelom. Ovakve nespretne isprike vratile su u opticaj glasine o problemima s alkoholom jer ovo, nažalost, nije prvi put da se zbog nje otkazuje cijela turneja. Dva dana trajalo je nagađanje tko će zamijeniti The Cranberries na INmusicu. Čim je objavljeno da će to biti New Order, u Zagrebu su naglo živnuli veterani Kulušića, Lapidarija i Jabuke kojima su najljepše uspomene iz mladosti neraskidivo povezane s njihovim hitovima “Blue Monday”, “True Faith”, “Fine Time” i “Round And Round”. 

Od zatvaranja Kulušića i Lapidarija ova skupina obično se naziva starim jabučarima, ali vrlo rijetko se može vidjeti u punom sastavu. Dosta mlako su reagirali na najavljeni mladalački program INmusica s Franzom Ferdinandom i Gorillaz u prvom planu. No sigurno neće propustiti priliku da napokon dočekaju New Order na domaćem terenu. To je možda posljednja od preživjelih engleskih atrakcija iz osamdesetih. Depeche Mode je isto jako zakasnio, ali ipak je u posljednjih deset godina dvaput odsvirao u Domu sportova. 

S druge strane, sjećanje na neprežaljene The Smiths obnovljeno je nastupom Morrisseya na Šalati u sklopu prvog INmusica. Zašto se najdulje čekalo baš na New Order?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zlatnim godinama Kulušića tamo su svirali kultni Pixies i Sugarcubes, međutim New Order je već tada bio prevelik zalogaj za klupske promotore. U Britaniji se držao na samom vrhu top liste singlova s navijačkom pjesmom “World in Motion”, himnom nogometne reprezentacije za svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji. Poslije albuma “Republic” otvorilo im se američko tržište i uopće ih nije zanimala istočna Europa. U drugoj polovici devedesetih članovi grupe uglavnom su se bavili svojim projektima Electronic, Monaco i The Other Two. Kad su 2001. reaktivirali New Order golemi uspjeh povratničkog albuma “Get Ready” katapultirao ih je na najveće festivalske pozornice. Hrvatska je u tom trenutku od ljetnih festivala mogla ponuditi samo Melodije Jadrana.

Posljednji studijski album “Waiting for the Sirens’ Call” pratila je ograničena koncertna promocija, uglavnom po Britaniji i Južnoj Americi. Za to vrijeme kod nas se fama o New Orderu prenosila na nove generacije, a u nju je uklopljen i mnogo dublji mit o Joy Division zbog kojeg je dokumentarac “Control” u Zagrebu bio gledaniji od mnogih blockbustera. 

Davne 1977. mančesterski punkeri Bernard Sumner, Peter Hook i Ian Curtis osnovali su grupu Warshaw kojoj se nakon promjene imena u Joy Division pridružio bubnjar Stephen Morris. Debi album “Unknown Pleasures” predstavio je pjevača Iana Curtisa kao pravog glazbenog genija i ponajboljeg engleskog pjesnika post-punk epohe. No karizmatični frontmen patio je od epilepsije i depresije, što ga je gurnulo u samoubojstvo nekoliko tjedana prije izlaska drugog albuma “Closer”.

Sumner, Hook i Morris ostali su zajedno. Njihov početak obećavao je nastavak Joy Divisiona, međutim, sve je promijenio maxi singl “Blue Monday” koji je obilježila suradnja s njujorškim producentom Arthurom Bakerom. Prelazak na plesne podije tvrdokorni punkeri doživjeli su kao izdaju. Daleko od punkerskih dogmi “Blue Monday” bio je vizionarski postavljena prethodnica acid-house zvuka u koji su New Order ušli sa svojim izdavačem Tonyjem Wilsonom kao suvlasnici mančesterskog kluba Hacienda. 

S vremenom su se pomirile suprotstavljene frakcije sljedbenika New Ordera, a zbližilo ih je i to što su na njihovim koncertima opet mogli čuti pjesme Joy Divisiona. 

S tim bonusom mogu računati i posjetitelji INmusica. New Order će na Jarunu nastupiti u petak, 29. lipnja.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag