News

Komentari 7

'Nije bilo prijepora': SDP želi Selanca za ustavnog suca

'Nije bilo prijepora': SDP želi  Selanca za ustavnog suca

Za Gorana Selanca, zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ima samo riječi hvale. Bernardić ističe da se radi o  čovjeku sa vrhunskim referencama i kvalitetama

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je novinarima u Saboru predstavio SDP-ova kandidata kojeg će predložiti za ustavnoga suca, a to je Goran Selanec.   

Podsjetimo, biraju se tri ustavna suca. Dva predlažu iz vladajuće većine, a jednog najveća oporbena stranka. 

- Sukladno promjeni Ustava iz 2010. mi imamo ravnotežu pri izboru ustavnih sudaca i oni se biraju dvotrećinskom većinom - istaknuo je Bernardić.

Za Gorana Selanca, zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ima samo riječi hvale. Bernardić ističe da se radi o  čovjeku sa vrhunskim referencama i kvalitetama.

- SDP se na svom Klubu demokratski odlučio za izbor Gorana Selanca za našeg kandidata za ustavnog suca, čovjeka koji je dokazani borac za ljudska prava, koji ima sjajan životopis i koji se obrazovao na prestižnim američkim sveučilištima. Želimo da Ustavni sud bude mjesto na kojem će se donositi kvalitetne odluke, da se promijeni način rada i zato predlažemo čovjeka s najboljim CV-jem, potpuno neopterećenog od bilo kakvih dosadašnjih odluka i voljeli bi vidjeti HDZ, koji ima pravo predložiti kandidata, da predloži kandidata koji nije opterećen odlukama kojima su se derogirale ustavnu odredbe o zastarjevanju prijetvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, kao u slučaju Sanader - rekao je Bernardić.

Dodao je da je SDP odlučivao između Selanca i Matu Arlovića ili Selanca, ali da se za Selanca odlučio veći broj zastupnika u Klubu.

- Nije bilo prijepora, demokratski smo odlučili - rekao je i ponovno istaknuo kako su spremni podržati HDZ-ovog kandidata, ali uz uvjet da nije sudjelovao u presudi u slučaju Sanader. 

Na pitanje da li bi SDP-u bilo prihvatljivo da HDZ predloži Arlovića, Bernardić je rekao: "Ki bi, da bi. Nadam se da se neće odlučiti za nekog sumnjivog - poručio je. 

SDP još nije raspravljao, dodao je, o izmjenama na čelu Vrhovnog suda. 

Najčitaniji članci