Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

"Nije bilo prisluškivanja, radili su izliste i uništavali dokaze"

Ministar Ostojić je kazao kako su pratili samo glavnog urednika Jutarnjeg Mladena Plešu te da su izlistavani brojevi s kojima je komuniciralo pet od osam novinara

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
45 komentara

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako nije bilo prisluškivanja Mladena Bajića i novinara, ali da su pratili glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešu. Izlistavani su brojevi s kojima su komunicirali Ivanka Toma, Dušan Miljuš, Vanja Nezirović, Josip Bohutinski i Mladen Pleše, dok za novinarke Večernjeg lista - Marinu Borovac, Ivanu Jakelić i Marijanu Zrinjski - nisu mogli otkriti kojim se telefonima koriste. 

Ministar je rekao kako Bajića nisu direktno nadzirali, ali da je postojao indirektan nadzor. Naime, radi se o tome da je policija preko izlista telefona jednog novinara pokušala utvrditi od koga iz Državnog odvjetništva i Uskoka cure informacije. 

Sve naloge dao je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić, a provodio ih je Milijan Brkić, današnja desna ruka Tomislava Karamarka. Ostojić je kazao kako ne zna je li Karamarko bio upoznat s ovim slučajem.

Ostojić je također rekao kako je utvrđeno i uništavanje dokumenata.

- Jedan dokument u računalu policije je uništen, ali smo ga uspjeli rekonstruirati. Dio tih podataka istovjetan je podacima koje je u svojim iskazima koristio Ivo Sanader. Znamo tko je policajac koji je uništio dokument i on će biti sankcioniran, ali ne znamo tko je naložio uništavanje dokumenta - rekao je Ostojić.

Ministar je sazvao današnju konferenciju za medije nakon što je Unutarnja kontrola MUP-a provjerila navode Novog lista o praćenju glavnog državnog odvjetnika i osmero novinara, nakon što su Večernji list i Jutarnji list objavili transkripte iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević. Razlog za praćenje novinara bio je curenje podataka tijekom istrage HDZ-a u slučaju Fimi media.

Možda vas zanima i ovo:
Message