Obavijesti

News

Komentari 14

Dva vala prolaze kroz Sisak, Sava će zaprijetiti Jasenovcu

Dva vala prolaze kroz Sisak, Sava će zaprijetiti Jasenovcu
16

Iako se očekuje da će vodni valovi kroz Sisak proći u srijedu, idućih dana očekuje se stagnacija vodostaja, a zatim i pad, no opasnost predstavljaju zaobalne vode

VIDEO

Opasnost od poplava na području općine Lekenik je prošla, a kod Letovanića vodostaj Kupe noćas je pao za pet centimetara. Stanovnici su sada koncentrirani na saniranje štete i opskrbu sumještana čijih je 20-ak kuća još uvijek poplavljeno. 

Vodostaji rijeka su opadanju no nizvodno, posebno u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji poplave i dalje prijete brojnim kućama, cestama i objektima. 

Vodeni valovi koji Kupom i Savom prolaze kroz Sisak polako, ali sigurno odlaze iz grada, no to ne znači da je opasnost prošla. U idućim danima očekuje se stagnacija vodostaja, a zatim i pad, no opasnost još uvijek predstavljaju zaobalne vode. 

Opasnost od vodenog vala Save još prijeti Jasenovcu do kojeg bi trebao doći dane uoči vikenda. Stanovništvo je spremno, izgrađen je nasip u Košutarici.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U funkciji su sva retencijska polja u kojima ima još mjesta, pa se smatra da tamo ne bi trebalo biti većih poteškoća. Na cijelom poplavljenom području stanovništvu i vatrogascima u obrani pomaže i više od 700 pripadnika oružanih snaga.

Drava: Vodeni val prolazi selom Drnje

Selom Drnje u Podravini polako prolazi vodeni val nošen rijekom Dravom. Nasipi su izgrađeni i učvršćeni te za sada odolijevaju. Stanovnici ugroženih općina evakuirali su svoju stoku i ostale životinje.

Ugroženo područje obišao je i premijer Milanović te rekao kako je nemoguće da će država u ovom slučaju nadoknađivati štetu kao u Gunji. 

- Gunja, Rajevo Selo i taj dio Posavine su iznimke. Tamo se raspao nasip, i za to držim odgovornim državu i Hrvatske vode. Bila je to dakle politička odluka zbog odgovornosti. Zna se inače što Vlade nadoknađuju, a što osiguravaju građani i lokalna zajednica - rekao je. 

Vodeni val Drave dugačak 20 km: Opća opasnost u devet općina

Drava je digla na noge stanovnike Podravine, koji s vojskom grade nasipe kako bi obuzdali nabujalu rijeku. Vodeni val dugačak 20 kilometara ovim će područjem prolaziti cijeli dan. Proglašena je opća opasnost u devet općina.

Nakon što je Drava u utorak dosegnula svoj najveći vodostaj u posljednjih 40 godina, od utorka navečer je u opadanju. Trenutno ne prijeti izlijevanje iz korita no vatrogasci i pripadnici civilne zaštite i dalje su na terenu. Osiguravaju stabilnost zečjih nasipa kako voda ne bi doprla do kuća.

DUZS: U Međimurju poplavljeno više od 5000 objekata

Prema izvješću DUZS-a, na području Međimurske županije prijavljeno je poplavljivanje oko 5150 građevina, ali su većinom u pitanju manja plavljenja podruma podzemnim vodama, pa su vatrogasci imali samo na 229 njih intervencije ispumpavanja. Evakuacija nije bilo.

Najviše poplavljenih stambenih građevina na području Sisačko-moslavačke županije je u Kutini, 16 stambenih građevina, uglavnom prizemlja i podruma, zatim u Novskoj - dvanaest, gdje su evakuirane dvije osobe te u Lipovljanima deset stambenih građevina.

Na području Hrvatske Kostajnice i Jasenovca poplavljene su po dvije kuće, a na području Hrvatske Dubice poplavljeni su samo gospodarski objekti, te je evakuirano pet osoba iz mjesta Slabinja.

Za Lekenik i Petrinju DUZS nema podatke o poplavljenim građevinama jer se tamo još uvijek provode mjere obrane od poplava, ali ima podatak o dvoje evakuiranih iz Lekenika.

Kupa i Odra u opadanju

Vodostaji Kupe i Odre su u laganom opadanju, dok je retencija Lonjsko Polje u blagom porastu, ali na svim tim područjima i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Na području Koprivničko-križevačke županije u Đelekovcu je poplavljeno 15 kuća, u općini Molve šest vikendica, dok je u općini Drnje poplavom ugroženo 20 kuća te se u Dravskoj ulici crpkama snizuje razina vode.

Na dionicama kod Drenovice i Širine kroz nasipe se procjeđuje voda, koje obrana od poplava utvrđuje vrećama i pijeskom.

U općinama Ferdinandovac i Podravske Sesvete očekuje se vodeni val i imaju spremne vreće s pijeskom, a na nekim dionicama utvrđuju se nasipi. U Podravskim Sesvetama bi problem mogao biti kanal Rog - Strug, gdje je ugrožena jedna kuća. Voda još prelazi preko ceste između mjesta Botovo i Šoderica, kaže se u izvješću.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije preporučuje stanovništvu na poplavljenom području da za piće uzima vodu iz javne vodoopskrbe.

Na području Međimurja i dalje je u prekidu međunarodni željeznički promet između Macinca i Središća ob Dravi radi oštećenja pruge vodenim bujicama te cestovni malogranični prijelaz sv. Martin na Muri - Hotiza. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi na Muri od granice sa Slovenijom do ušća u Dravu te na potoku Trnava Murska.

Stanje u Karlovcu i okolici se normalizira

Stanje u Karlovačkoj županiji postupno se normalizira. Na području Karlovačke županije u prethodnom razdoblju uslijed ugroza poplavom bilo je evakuirano devet osoba, koje su se sve vratile na svoje područje stanovanja, dok broj građevina koji su poplavljeni za sada nije utvrđen, kaže se u izvješću DUZS-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor