Obavijesti

News

Komentari 9

Nije uvjerljiv: Šaner Zdravko Marić i obveznice da za badava

Nije uvjerljiv: Šaner Zdravko Marić i obveznice da za badava
1

Zdravko Marić tvrdi da popravlja uvjete investiranja i da je sve u redu. Bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti za euroobveznice trebali biti i povoljniji

VIDEO

Nakon iznenadnog odgađanja sjednice Vlade ministar Marić održao je konferenciju na kojoj je tvrdio da je samo odgodio transakciju izdanja euroobveznica kako bi popravio uvjete zaduživanja.

Obzirom da je Hrvatska zadnji put izdala euroobveznice u ožujku 2015. uz kamatu od tri posto, bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti trebali biti i povoljniji jer prvi puta nakon šest godina Hrvatska šest kvartala zaredom bilježi gospodarski rast.

- Nažalost, ovo nije slučajno i nije normalno. Kad pripremate izdanje takvih obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, pristupate i pripremate politiku Vlade. Zabrinut sam kao građanin, zastupnik i bivši ministar. Ovo je samo korak do jedne spirale gdje ne možete tek tako vratiti povjerenje investitora. Investitori su jučer rekli da Hrvatska nema vladu, ovome se nitko ne bi smio veseliti ili likovati. Situacija je ozbiljna - smatra Lalovac.

Istaknuo je kako iz osobnog iskustva zna da jedino što investitore zanima je politička stabilnost i da je ovo njihova politička poruka. Marić pak tvrdi da transakcija izdanja euroobveznica nije upitna, ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Novi izbori sigurno ne bi dobro utjecali na izdavanje obveznica. Ništa od stavki iz proračuna ne dolazi u pitanje. Što se tiče rejting agencija - radimo na tome da se hrvatski rejting vrati na uzlaznu putanju - kaže Marić. Podsjetimo kako je Ministarstvo financija u srijedu objavilo kako će s obveznicama pričekati dok se “otklone domaće političke nejasnoće”. Investitori očito ne vjeruju Hrvatskoj jer ni Sabor ne može okupiti kvorum, pa kako će provesti reforme.

‘Ovako se započeo i grčki scenarij, situacija je ozbiljna’

Lalovac je u ožujku 2015. izdao euroobveznice uz kamatu od tri posto i tvrdi da je njegov nasljednik Marić mogao sada i bolje proći.

- Nije, zbog nestabilnosti vlade - tvrdi Lalovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a