Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije više mogla: Veterinarka se eutanazirala jer je usmrtila pse

Tajvan: Nakon što se Chien Chih-cheng (31) ubila, vlasti su promijenile zakon. Odlučili su da će više novaca dati skloništima te su zabranili da se u njima usmrćuju životinje

Foto: Screenshot
27 komentara

Tajvan je nedavno donio zakon o zabrani eutanazije napuštenih životinjama u skloništima. Vjeruje se da je zakon donesen nakon što se Chien Chih-cheng (31) ubila u svibnju prošle godine. Djevojka se eutanazirala jer više nije mogla podnijeti činjenicu da je morala usmrtiti toliko pasa.

Ona je bila voditeljica skloništa za životinje. Njezini kolege su rekli kako je taj posao odabrala jer je zaista voljela životinje. Rekli su i da je često ostajala i prekovremeno ili preskakala ručak te žrtvovala svoj godišnji odmor kao bi pomagala životinjama.

Završila je fakultet s najboljim ocjenama i mogla je birati gdje će raditi, ali je odlučila svoj život posvetiti pomaganju napuštenim životinjama. Koliko je god uspijevala životinje je udomljavala. Ali njezin je posao uključivao i eutanaziju životinja koje nisu na vrijeme udomljene. To joj je teško padalo, posebno nakon što su ju aktivisti za prava životinja optužili da je ubila stotine napuštenih pasa. Neki aktivisti su napadali sklonište kao i Chien.

Nazivali su ju i "koljačicom". A djevojku koja je radila u skloništu da bi pomogla psima, ali je morala prema zakonu, pse i usmrćivati, te su optužbe jako teško padale. Nakon što je objavljeno da je u dvije godine eutanazirala 700 pasa počeli su ju nazivati "predivnom koljačicom". Chien je bila kriva jer je usmrćivala životinje, a ne činjenica da je broj napuštenih pasa na Tajvanu tako velik da su skloništa bila prepuna. Ljudi su na Chien gledali kao na ubojicu. U svibnju prošle godine više nije mogla to sve podnijeti i ubila se. Koristila je isto sredstvo kojima je uspaljivala pse. 

- Nadam se da će vam moj odlazak pokazati da su napuštene životinje također život i nadam se da će vlasti napraviti nešto da počnu rješavati uzrok problema. Molim vas cijenite život - napisala je u oproštajnoj poruci. 


Njezina smrt toliko je pogodila Tajvan da su se neke stvari počele mijenjati. Mediji su optužili vlasti da su ubile Chien jer nisu dvoljno napravile kako bi spriječile da se naušteni psi razmnožavaju te da se životinje napuštaju. Vlasti su odlučile zabraniti eutanaziju životinja u skloništima, a zakon je stupio na snagu 4. veljače.

Kažu da on nema veze sa smrću mlade djevojke već da je to ljudska tragedija. Veterinari su vlasti optužile da to nije rješenje jer su skloništa prenatrpana, a cilj bi trebao biti smanjiti broj napuštenih životinja na nulu. Vlasti su zatim odlučile uložiti još 5,8 milijuna dolara (oko 40 milijuna kuna) kako bi povećale kapacitete skloništa i broj inspektora. Prema novom zakonu, oni koji žele ostaviti psa u skloništu moraju platiti kaznu od 125 dolara (oko 863 kune), piše Odditycentral.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message