Obavijesti

News

Komentari 7

'Nijedna druga škola iz centra nije preseljena tako daleko, ima boljih rješenja od Sopota'

'Nijedna druga škola iz centra nije preseljena tako daleko, ima boljih rješenja od Sopota'
5

Roditelji učenika OŠ Petra Zrinskog iz središta Zagreba, čija djeca bi iduću godinu trebala ići u školu u Sopotu, u utorak su bili na sastanku u Gradskom uredu za obrazovanje. Dio ih traži da se ova odluka promijeni

VIDEO

Predstavili su nam to kao jedino moguće i najbolje rješenje za našu djecu. No smatramo da to ne samo da nije dobro rješenje, već i da nisu ispoštovana zakonska prava naše djece, kazala je za 24sata u utorak predstavnica neformalne grupe roditelja iz OŠ Petra Zrinskog Tina Švaljek Krešić.

Podsjetimo, ova škola iz središta Zagreba u potresu je teško oštećena i dobila je crvenu naljepnicu, te je jedna od pet osnovnih škola neće moći primiti učenike u idućoj školskoj godini. Prema Planu preseljenja Grada Zagreba, učenici 13 viših razreda OŠ Petra Zrinskog ići će u OŠ Ive Andrića u novozagrebačkom naselju Sopot.

5
| Foto: Dnevni Avaz/PrivatniAlbum/Facebook

Dobili crvenu naljepnicu, a zadnji na redu

Zbog tog zahtjeva u utorak je održan sastanak u Gradskom uredu za obrazovanje s predstavnicima razrednih vijeća OŠ Petra Zrinskog. Kako neslužbeno saznajemo, dio roditelja nema problem s preseljenjem u Sopot, no svi su se složili kako bi još trebalo razgovarati. Stoga će se do kraja tjedan održati roditeljski sastanci, te će s novim mišljenjima roditelja ponovo pred Gradski ured, koji će razmotriti nove prijedloge.

- Sopot mi se od početka čini kao nevjerojatno rješenje, da se djeca šalju u potpuno drugi dio grada, kad znamo da se u našoj okolici nalazi puno škola. Osnovna škola u Krajiškoj, OŠ Petra Zrinskog, odmah je dobila crvenu naljepnicu, a ispalo je da smo zadnji došli na red kad se odlučivalo gdje će se prebaciti učenici - kazala je jučer Mirjana Vujović Đurak, majka jednog od učenika.

Dvjestotinjak roditelja od oko 300 učenika koji bi trebali ići u školu u Sopot već prošli tjedan su potpisali su peticiju i zahtjev Gradu Zagrebu da se od toga odustane, ističući kako su jedina škola preseljena tako daleko, zbog čega će njihova djeca biti zakinuta za normalnu školsku godinu. Kažu kako im je neprihvatljivo da budu jedina škola koja će biti preseljena na posve drugi kraj grada, te da nisu riješena brojna sigurnosna pitanja.

Tko će kontrolirati kako putuju?

- To je odluka koja utječe na odvijanje svakodnevnog života u velikoj mjeri naše djece, koja prirodno gravitiraju ovom dijelu grada. Tu imaju prijatelje, ne samo školske, pa bake i djedove i izvanškolske aktivnosti.  Po zakonu se djeca u osnovnoj školi upisuju po mjestu stanovanja, tako smo i mi u Krajiškoj, a sad nas se šalje u posve drugi dio grada. Zakon nalaže primjerenu udaljenost do škole, te je važno da prometna povezanost ne utječe na sigurnost djece. Što će biti kad sedam do deset autobusa bude prevozilo djecu na posve drugi kraj grada, posebice oko mosta, gdje je ujutro i inače gužva - kaže Tina Švaljek Krešić.

Roditelji su nam proslijedili kartu s udaljenostima oštećenih i škola u koje su preseljeni:

Za školarce je organiziran gradski prijevoz školskim autobusima, no roditelji se pitaju tko će kontrolirati kako djeca u dobi od 10 do 13 godina putuju tim prijevozom. Ističu kako će im trebati jako puno vremena samo za dolazak u školu i kući, te da će zbog obimnog broja sati na nastavi neće imati vremena za izvanškolske aktivnosti, čak ni osnovni odmor. Kako kažu, neki se roditelji već raspituju o prebacivanju djece u druge škole, te odustaju od izborne nastave.

- Zakon nalaže primjerenu udaljenost, tako se i bira škola, po mjestu stanovanja. Mislimo da se tom odlukom dovode u pitanje prava naše djece - zaključuje Tina Švaljek Krešić.

Roditelji upućuju i na ostala pitanja: Sopotsku školu pohađa više od 500 učenika, te je pitanje ima li dovoljno prostora da primi još tristotinjak djece u 13 razreda, posebno ako će opet biti potrebne epidemiološke mjere zbog epidemije. Ima li kuhinja dovoljno kapaciteta za sve obroke? Što će biti s izbornim predmetima, izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima?

Iz Grada odgovaraju, a to je priopćeno i roditeljima na sastanku, kako je ovo bila jedina moguća opcija a da učenici zajedno idu u školu.
- Pri izradi plana premještaja u obzir uzete prostorne mogućnosti svih zagrebačkih škola te potrebe i prava učenika na obrazovanje pod jednakim uvjetima, što podrazumijeva i organiziranje programa produženog boravka u svim školama, sukladno njihovim potrebama. Ističemo da preostali kapaciteti škola u okolici nisu dovoljni za organizaciju redovite nastave i za učenike predmetne nastave OŠ Petra Zrinskog s obzirom na to da su druge škole u okolici prihvatile učenike iz ostalih škola oštećenih u potresu, pri čemu se ovaj Ured vodio istim kriterijima i prioritetima kao i za učenike iz OŠ Petra Zrinskog - navodi se u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

No niži razredi ove škole bit će u tri obližnje škole, pa se roditelji pitaju zašto se nisu tako mogli razmjestiti i ostali učenici.
Ono što dugoročno još više muči roditelje učenika iz OŠ Petra Zrinskog je činjenica da je za zgradu njihove škole još prije sedam godina upravo Grad Zagreb raspisao natječaj za izradu projekta sanacije stabilnosti objekta. To znači da je škola puno prije potresa u ožujku bila nesigurna za učenike, ističu naši sugovornici.

Hoće li škola biti upotrebljiva i nakon ove sanacije, pitanje je na koje ne dobivaju odgovor. O tome hoće li se mijenjati Plan preseljenja Ured za obrazovanje odlučit će nakon što se održe roditeljski sastanci u svim višim razredima ove škole, te se odluke roditelja pošalju Gradu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa