Obavijesti

News

Komentari 22

Nijemce strah Trumpa, Moore tvrdi: 'Trump je poput Hitlera'

Nijemce strah Trumpa, Moore tvrdi: 'Trump je poput Hitlera'
1

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, rekao je Michael Moore, koji je dobio Oscara 2003. za dokumentarac o oružanom nasilju "Bowling for Columbine"

VIDEO

Redatelj Michael Moore usporedio je američkog predsjednika Donalda Trumpa s Adolfom Hitlerom u svojem provokativnom novom dokumentarnom filmu "Fahrenheit 11/9" koji je svjetsku premijeru imao u Torontu na Međunarodnom filmskom festivalu u četvrtak. 

U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage pridonijele Trumpovoj izbornoj pobjedi u studenome 2016. te se povlače paralele s usponom Hitlera 1930-ih u Njemačkoj.

Bijela kuća zasad nije dostupna za komentar, navodi Reuters.

'Morao sam na fotografijama Trumpove prisege dodati ljude'
'Morao sam na fotografijama Trumpove prisege dodati ljude'

U filmu se, s jedne strane, preko videosnimki Hitlerovih skupova stavljaju Trumpove riječi, kao povijesni govori o usponu jakog muškarca na poziciju moći.

"Istražujemo kako smo dovraga došli do ovog nereda i kako da se izvučemo", rekao je liberalni aktivist novinarima uoči prikazivanja filma. "On je (Trump) prisutan već dulje vrijeme a mi se već dugo ponašamo na isti način i kad se osvrnete unazad vidjet ćete kako su mu bili popločani putovi", rekao je Moore.

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, rekao je Moore, koji je dobio Oscara 2003. za dokumentarac o oružanom nasilju "Bowling for Columbine".

Melania je bjesnila na Trumpa: 'S tobom na TV? Ni u ludilu!'
Melania je bjesnila na Trumpa: 'S tobom na TV? Ni u ludilu!'

"U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad", rekao je. "Svatko tko ne razumije da se to događa bit će gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sljedećih nekoliko godina s Donaldom Trumpom". 

"Fahrenheit 11/9" naziv je dobio prema ranim satima 9. studenoga 2016., kad je republikanski kandidat Trump službeno proglasio pobjedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton.

Trumpovu pobjedu Moore u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Clinton pobijediti, interesima elita, te američkim medijima koji su prednost davali populističkim Trumpovim obraćanjima javnosti.

Premijera dokumentarca odvijala se isti tjedan u kojemu je New York Times objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao "tihi otpor" Trumpu unutar njegove administracije, te u kojemu su objavljeni izvadci nove knjige novinara Boba Woodwarda koji portretira Trumpa kao osobu sklonu impulzivnom donošenju odluka.

Pompeo tvrdi: Nisam autor nesretne tribine protiv Trumpa
Pompeo tvrdi: Nisam autor nesretne tribine protiv Trumpa

To slijedi nakon Mooreova one-man showa na Broadwayu prošle godine u kojem je on kroz satiričku optiku govorio o Trumpu te poticao liberale da ogorčenost republikanskom političkom agendom preokrenu u otpor.

Film također obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Moorovu rodnom gradu Flintu u Michiganu.

Na kraju premijere u Torontu, Moore se pojavio na pozornici u društvu učenika floridske škole koji su vodili prosvjede za strožu kontrolu oružja.

Nijemce je strah Donalda Trumpa

Nijemci više strahuju od Donalda Trumpa nego od migracija i terorizma, pokazuje studija o strahovima Nijemaca objavljena u četvrtak.

"Šezdeset i devet posto ispitanih najviše strahuje od opasnosti koju sa sobom donosi politika Donalda Trumpa. Američki predsjednik Nijemcima više utjeruje strah u kosti nego posljedice izbjegličke politike (63 posto) ili terorizam (59 posto)", proizlazi iz studije osiguravajućeg društva R+V pod nazivom "Strahovi Nijemaca".

"Na vrhu strahova Nijemaca nalaze prije svega političke teme, kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu", rekla je prilikom predstavljanja studije u Berlinu Brigitte Roemstedt, voditeljica informativnog centra R+V osiguranja.

Dosad niti jedna tema u ispitivanju strahova Nijemaca nije zabilježila tako visoke vrijednosti kao strah od politike Donalda Trumpa.

Na listi strahova Nijemaca se nalazi i strah od prirodnih nepogoda (56 posto), štetnih tvari u namirnicama (55 posto) te da će u starosti postati ovisni o tuđoj njezi (52 posto).  

Stručnjaci strah od Donalda Trumpa ne smatraju pretjeranim.

"On u velikoj mjeri na međunarodnom planu skrbi za nesigurnost i destabilizaciju", smatra politolog Manfred Schmidt sa sveučilišta u Heidelbergu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)