Obavijesti

News

Komentari 89

Nijemci na granici zaustavili izbjeglice, Orban zadovoljan

Nijemci na granici zaustavili izbjeglice, Orban zadovoljan
9

Privremena kontrola granica uvedena je u nedjelju. Sada će svaki putnik na njemačko-austrijskoj granici morati pokazati osobnu iskaznicu ili putovnicu

VIDEO

Nakon što je Njemačka u nedjelju ponovno uvela graničnu kontrolu, na granici s Austrijom zaustavljene su prve izbjeglice, piše Guardian.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u nedjelju je istaknuo kako je broj izbjeglica iz Sirije koji dolaze u zemlju 'dosegnuo kritičnu točku'. Sada će svaki putnik na njemačko-austrijskoj granici morati pokazati osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Mobilizirane su stotine policajaca na južnim granicama Njemačke. Granične kontrole počele su u nedjelju oko 16.30 sati nakon objave odluke ministra Maizierea. Vlakovi iz Austrije za Njemačku nisu vozili 12 sati.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice čekaju da počnu voziti vlakovi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata Video 00:12

- Svjesni smo činjenice da podizanje granica i ograda ne rješava problem, no ovo je nužan korak jer nam treba vremena za uspostavu reda - dodao je ministar i pozvao ostale zemlje da se drže pravila prema kojima izbjeglice moraju zatražiti azil u zemlji u koju prvu dođu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice prelaze granice pješice

Pokretanje videa...

24sata Video 00:30

Njemačka je tako privremeno napustila Schengenski prostor u kojemu unutarnje granice više ne postoje no članice mogu ponovno uspostaviti izvanredne i privremene kontrole koje moraju biti opravdane ''teškom prijetnjom za sigurnost'' ili ''teškim propustom na vanjskim granicama''.

Iz Europske komisije komentirali su tek kako se ''čini da njemačka odluka odgovara opisu u dokumentima o funkcioniranju Schengenskog prostora''.

Orban: Pozdravljam odluku Njemačke

Na odluku Njemačke o kontroli granica reagirao je i mađarski premijer Viktor Orban . Pozdravio je odluku i izrazio solidarnost Mađarske s Nijemcima.

- Potpuno razumijem odluku Njemačke i izražavam našu punu solidarnost. Ta odluka je bila nužna za obranu vrijednosti Njemačke i Europe - istaknuo je Orban za njemački Bild.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina