News

Komentari 108

Nikola Tesla vratio se u Gospić

Nikola Tesla vratio se u Gospić

Spomenik slavnom izumitelju koji je miniran 1992. godine dobio je novu verziju koja se vratila u Gospić. Još su dva ovakva spomenika, djela Frana Kršinića, postavljena u svijetu

Nakon skoro 30 godina u Gospić se vratio Nikola Tesla. Spomenik slavnom izumitelju miniran je u veljači 1992. godine, a u svijetu su bila još dva ovakva spomenika, jedan kod slapova Niagare, a drugi kod zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Grad Gospić dao je izraditi odljev spomenika Frana Kršinića, koji su izradili u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti gdje je spomenik i stajao posljednjih godina.

- Ovo je treći istovjetni spomenik velikom Tesli i prvi koji je nakon rata postavljen u Hrvatskoj. Spomenik je odliven prije 14 godina, a na ovaj način se vraća doma nakon 29 godina, od vremena Domovinskog rata. Odliven je u bronci, težak je 1,2 tone i visine oko tri metra. Sve poslove vezane za ovaj projekt financiralo je Ministarstvo kulture RH, rekao je direktor ljevaonice Ivan Mačešić koji je neslužbeno dodao kako cijeli projekt vrijedi oko 200 tisuća eura, piše Novi list.

Spomenik su montirali ispred zgrade Kulturno-informativnog centra, a svečano otvorenje imat će 23. travnja.

 

Najčitaniji članci