Obavijesti

News

Komentari 34

'Nisam nikog mislio uvrijediti, samo sam se prisjećao mrtvih'

'Nisam nikog mislio uvrijediti, samo sam se prisjećao mrtvih'
1

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli"

VIDEO

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je u utorak pred hrvatskim novinarima svoje jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

POGLEDAJTE VIDEO TAJANIJEVOG GOVORA:

intervento in ricordo dei martiri delle foibe

🔵Il mio intervento di oggi alla Foiba di Basovizza! Nessuno dimentichi la strage di italiani innocenti, il loro sacrificio non sia vano e serva a rafforzare la pace tra le genti. Sono alla Foiba di Basovizza a rendere omaggio ai nostri martiri.

Posted by Antonio Tajani on Sunday, 10 February 2019

- Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebali su dati – poruku mira - da dokažu da zahvaljujući Europi da su Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti. Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao – jer sam Talijan – na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata - rekao je  Tajani hrvatskim novinarima, javlja N1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zekanović: Tajanijeva gnjusna izjava treba biti njegov kraj
Zekanović: Tajanijeva gnjusna izjava treba biti njegov kraj

- Nisam time mislio uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske... Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički - rekao je Tajani. 

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli."

Butorac (PGS): Izjava Tajanija nastavak iredentističkih težnja svake godine na obilježavanju u Basovizzi

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac ocijenio je u utorak u Rijeci da je izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" nastavak iskaza iredentističkih težnja koje se pojavljuju svake godine na obilježavanju Dana sjećanja na talijanske žrtve fojba u Basovizzi. 

Butorac je  na konferenciji za novinare rekao da se ondje svaki put podsjeća kako su Talijani bili na današnjim hrvatskim prostorima te da će ondje opet biti.

Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru
Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru

- Antifašizam donekle poništava te iredentističke težnje te se zbog toga PGS snažno zalaže za antifašizam - dodao je.

Istaknuo je da bi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu svaki put kad dođu u priliku na sjednicama trebali pitati Tajanija namjerava li dati ostavku na dužnost koju obnaša.

Franjo Butorac također je govorio o atmosferi straha u vezi s posljednjim događajima u Hrvatskoj. Kako je rekao, primjećuje se strah među građanima, poput slučaja u kojem je Darko Kovačević tukao djevojku u lokalu, a nitko joj nije pomogao, ili posljednjeg događaja u Splitu, kad su napadnuti vaterpolisti "Crvene zvezde", a nitko se, osim jedne djevojke, nije usudio pomoći jednom od njih da izađe iz mora.

Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga
Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga

- To je matrica ponašanja, širi se strah od normalnog činjenja, a to je atmosfera straha u Hrvatskoj od 1990. do danas i dovodi u pitanje tvrdnju da je Hrvatska demokratska zemlja - ocijenio je Butorac.

Članica Predsjedništva PGS-a Ana Trošelj ustvrdila je da problemi s nasiljem u Hrvatskoj, poput onoga Darka Kovačevića, izviru i iz nedovoljno odlučnog reagiranja policije i pravosuđa na niz incidentnih ponašanja na razini prekršajnih prijava prije nego što nasilnik počini teže kažnjivo djelo. 

"Vrlo jasno smo rekli Tajaniju što mislimo o njegovoj izjavi"

Zagreb: Konferencija Turistički djelatnik - Izazovi i mogućnosti

 Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u utorak kako je hrvatska Vlada vrlo jasno rekla što misli o izjavi predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Capelli je također prokomentirao Tajanijevo opravdanje da je njegova izjava krivo protumačena, rekavši kako je to "igra riječi".

"Vrlo jasno smo mu rekli što mislimo i na taj način smo mu sve objasnili", rekao je Capelli novinarima na marginama konferencije "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti".

Na novinarski upit može li nedavni napad na vaterpoliste iz Srbije u Splitu utjecati na sliku hrvatskog turizma Cappelli je rekao da takvi pojedinačni slučajevi, koji se mogu desiti svugdje, neće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku.

"U svim anketama i istraživanjima zadnjih godina stalno se povećava postotak turista koji dolaze u Hrvatsku zbog sigurnosti, koja je uz prirodu i ostale komparativne prednosti, jedna od najvažnijih motiva dolaska. Takvi pojedinačni slučajevi, koji se na žalost svugdje mogu desiti, neće uopće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku, jer evo i na današnji dan imamo nekih 5 do 6 posto više turista nego na isti dan lani", kazao je Cappelli.

Savez antifašističkih boraca proziva Plenkovića

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) osudio je u utorak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", te prozvao hrvatsku Vladu da je tolerirajući povijesni revizionizam i negirajući antifašističku borbu omogućila talijanskoj iredenti da javno prisvaja hrvatske teritorije.

Savez antifašista Istre i SABA u priopćenju naglašavaju kako je vrijeme da se "prestane manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica".

SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je "zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije".

U priopćenju se upozorava kako su državna tijela i njihovi dužnosnici osudili isključivo i samo izjavu Tajanija koji je nedvosmisleno ustvrdio da su Istra i Dalmacija talijanske. No, antifašisti kontinuirano upozoravaju hrvatska državna tijela na "neofašističku iredentističku kampanju osvetničkog revizionizma".

"Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji 'Mangiafuoco' svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju", ističe SABA i pita zašto su o svemu tome hrvatska diplomacija, aktualna vlast i mediji do sada šutjeli.

SABA je priopćenje zaključila pitanjem - "Jesu li Istru i Dalmaciju Hrvatskoj vratili Titovi partizani?".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1