Obavijesti

News

Komentari 209

'Nisam ovdje da bih opravdao zločine ustaškog režima i NDH'

'Nisam ovdje da bih opravdao zločine ustaškog režima i NDH'
2

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama

VIDEO

Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo identitet i točan broj. Govori se o desecima tisuća, neki i o većem broju, i zadaća je svih nas komemorirati te žrtve, rekao je Jandroković novinarima nakon što je sa suradnicima položio vijence žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta.

- Moramo osuditi zločine. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima, koji je tim činim dokazao da ne drži ni do ljudskih prava, niti međunarodnih konvencija, a ovaj čin ubijanja otvorio je je put kasnijem totalitarnom načinu vladanja, kršenju ljudskih prava, te nepostojanju demokracije i slobode - kazao je.

Na pitanje novinara zašto ne dolazi na službenu komemoraciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zato što sam danas odlučio doći ovdje. Želim komemorirati žrtvu i osuditi komunistički zločin - odgovorio je.

Novinari su Jandrokovića pitali je li razlog nedolaska to što prošli put na bleiburškom polju doživio zvižduke i povike 'izdajice'.

- Protiv sam bilo kakve politizacije bilo kojeg skupa na kojem se izražava poštovanje žrtvama. Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio nas naših obaveza prema onima koji danas žive u Hrvatskoj i generacijama koje dolaze - objasnio je.

Također je dgovorio na pitanje zašto nitko od potpredsjednika Sabora neće biti među izaslanicima na službenoj komemoraciji, poput Milijana Brkića koji je najavio će doći u Bleiburg privatno.

- U Hrvatskoj postoje zakoni i svi ih se trebamo držati u pogledu ustaških simbola. Predsjednik Vlade osnovao je povjerenstvo koje se bavilo nasljeđem totalitarnih režima, koje je donijelo određene zaključke. Mislim da ih se treba držati i primijeniti ih kroz zakonska rješenja -  kazao je Jandroković.

Na pitanje tko je za njega bila hrvatska vojska 1945. godine, pred čiji je spomenik danas položio vijenac, Jandroković je poručio da odbacuje bilo kakve politizacije na ovom mjestu.

- Ovdje sam se došao pokloniti žrtvi i nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH - ustvrdio je i podsjetio da je prije mjesec dana razgovarao s predsjednikom austrijskog parlamenta i pritom dao sve od sebe kako bi se ove godine komemoracija održala.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag