Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
209 komentara

'Nisam ovdje da bih opravdao zločine ustaškog režima i NDH'

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
209 komentara

Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo identitet i točan broj. Govori se o desecima tisuća, neki i o većem broju, i zadaća je svih nas komemorirati te žrtve, rekao je Jandroković novinarima nakon što je sa suradnicima položio vijence žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta.

- Moramo osuditi zločine. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima, koji je tim činim dokazao da ne drži ni do ljudskih prava, niti međunarodnih konvencija, a ovaj čin ubijanja otvorio je je put kasnijem totalitarnom načinu vladanja, kršenju ljudskih prava, te nepostojanju demokracije i slobode - kazao je.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na pitanje novinara zašto ne dolazi na službenu komemoraciju. 

- Zato što sam danas odlučio doći ovdje. Želim komemorirati žrtvu i osuditi komunistički zločin - odgovorio je.

Novinari su Jandrokovića pitali je li razlog nedolaska to što prošli put na bleiburškom polju doživio zvižduke i povike 'izdajice'.

- Protiv sam bilo kakve politizacije bilo kojeg skupa na kojem se izražava poštovanje žrtvama. Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio nas naših obaveza prema onima koji danas žive u Hrvatskoj i generacijama koje dolaze - objasnio je.

Također je dgovorio na pitanje zašto nitko od potpredsjednika Sabora neće biti među izaslanicima na službenoj komemoraciji, poput Milijana Brkića koji je najavio će doći u Bleiburg privatno.

- U Hrvatskoj postoje zakoni i svi ih se trebamo držati u pogledu ustaških simbola. Predsjednik Vlade osnovao je povjerenstvo koje se bavilo nasljeđem totalitarnih režima, koje je donijelo određene zaključke. Mislim da ih se treba držati i primijeniti ih kroz zakonska rješenja -  kazao je Jandroković.

Na pitanje tko je za njega bila hrvatska vojska 1945. godine, pred čiji je spomenik danas položio vijenac, Jandroković je poručio da odbacuje bilo kakve politizacije na ovom mjestu.

- Ovdje sam se došao pokloniti žrtvi i nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH - ustvrdio je i podsjetio da je prije mjesec dana razgovarao s predsjednikom austrijskog parlamenta i pritom dao sve od sebe kako bi se ove godine komemoracija održala.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message