Obavijesti

News

Komentari 35

'Nismo izbacili Ježevu kućicu, iz lektire, to je lažna vijest!'

'Nismo izbacili Ježevu kućicu, iz lektire, to je  lažna vijest!'
1

O aktualnim temama iz područja obrazovanja ministrica obrazovanja je razgovarala za Dnevnik Nove TV. Pa je tako Divjak komentirala slučaj žigosanja, lektire, kurikulum iz povijesti i akcijski plan protiv nasilja

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Dnevniku Nove TV u kojem se razgovaralo o prijedlogu smjene ravnatelja Ekonomsko-birotehničke škole Joze Dragića zbog slučaja žigosanja, o nasilju u školama ali i neizbježnoj temi - lektirama. 

Divjak je izjavila da ne razumije Udrugu hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja iz Zadarske županije jer je i prosvjetna inspekcija nedvojbeno utvrdila propuste i u samoj školi i u djelovanju samog ravnatelja.

Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja
Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja

- Osim toga, javnost, pa i ja sama, smo dobro čuli izjave ravnatelja i izjave su neprihvatljve. U tom smislu treba pustiti da ovaj postupak ide svojim tijekom. A tijek je taj da sada ovaj zahtjev ide školskom odboru da postupi prema zahtjevu prosvjetne inspekcije i nalazima - kazala je ministrica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na akcijskom planu protiv nasilja se radi

Što se tiče sprečavanja u nasilja u školama, ministrica je rekla da se akcijski plan za prevenciju nasilja radi. Imenovano je povjerenstvo, a između ostalog i dva predstavnika su iz Udruge ravnatelja koji rade na tome i vjerujem da ćemo s akcijskim planom izaći u javnost i javno savjetovanje negdje sredinom godine, u šestom ili sedmom mjesecu. Ali treba cjelovito sagledati problem.

Do kraja lipnja moramo znati kako riješiti nasilje u školama
Do kraja lipnja moramo znati kako riješiti nasilje u školama

Prije svega ćemo vidjeti što u zakonodavnom smislu treba promijeniti, što u smislu prevencije i programa u školama da se osvijesti potreba da se sukobi rješavaju nenasilnim putem i prije svega edukacija i medijska kampanja o takvim problemima - istaknula je.

Tema je bila i popis lektira, a Divjak je rekla da je jako začuđena koliko je bilo lažnih vijesti i laži i podmetanja u toj kampanji. 

Nitko ne ukida Ježevu kućicu

- Na primjer – Ježeva kućica. Nitko nije izbacio Ježevu kućicu jer Ježeva kućica u ovom trenutku nije niti u izbornoj niti u obveznoj lektiri. To je potpuno lažna vijest! A mi sada otvaramo mogućnost da svatko Ježevu kućicu uzme za lektiru. Što se tiče Dnevnika Anne Frank, status je izborni i to je i ostao u novom kurikulumu - kazala je.

"Predlagali smo preporučenu lektiru, Divjak nije prihvatila"
"Predlagali smo preporučenu lektiru, Divjak nije prihvatila"

- U ovom prvom slučaju se pokušalo ići na emocije jer svi znamo Ježevu kućicu i teško da bi je netko izbacio, međutim ona u ovom trenutku uopće nije u lektiri, a mi joj sada otvaramo mogućnost da se uvede - ističe Divjak.

- Drugo je pitanje kako konceptualno gledamo na ove stvari? Zazivamo reformu koja će biti nalik finskoj reformi i sustavu gdje je sloboda i autonomija učitelja ono na čemu se reforma gradi i mi moramo vjerovati u njih. Ja vjerujem u učitelje! Prema tome, treba im dati slobodu izbora - kazala je.

O problematici kurikuluma povijesti, Divjak je podsjetila da je doneseno već 37 kurikuluma.

- Kurikulum povijesti sam ponovno stavila na javnu raspravu jer sam bila izuzetno nezadovoljna s prijedlogom koji sam dobila od radne skupine i o tome sam, naravno, obavijestila kolegu Fuchsa. 

Divjak ne želi odobriti povijest, otvorila je novo e-savjetovanje
Divjak ne želi odobriti povijest, otvorila je novo e-savjetovanje

- Tri su razloga. Prije svega, prevelika količina sadržaja. Veća nego sada. Drugo, prijepori oko relativizacije Holokausta su nešto što narušava međunarodni ugled Hrvatske ukoliko to ne adresiramo kako treba i treće, novi koncepti. Nama je važnije da taj kurikulum bude unaprijeđen i bolji od postojećeg nego da napravimo nešto jako brzo i da rušimo svoj ugled - kazala je za Dnevnik Nove TV.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a