Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

'Nismo se došli ispričati, iako neki to i dalje traže'

Kardinal Bozanić je s biskupima i svećenicima iz Zagrebačke nadbiskupije obišaoStaru Gradišku, Jasenovac i Petrinju. Obišao je logor i novu crkvu

Marin Tironi
Foto: Marin Tironi
26 komentara

Kardinal Josip Bozanić je s biskupima i svećenicima iz Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak otišao u Staru Gradišku, Jasenovac i Petrinju. Obišao je mjesta stradavanja i zatočeništva, izvijestio je Nadbiskupski duhovni stol. Posjetio je spomen-područje koncentracijskog logora u Jasenovcu.
- Valja se potruditi oko dostupnosti svih dokumenata i svjedočanstava, otvoriti sve arhive, kako bi se utvrdila istina - rekao je Bozanić i dodao kako u Jasenvcu osjeća duboku bol zbog svih žrtava, posebno zbog onih koji su trpjeli i bili ubijani od strane pripadnika hrvatskog naroda.
 - Ne dolazimo iznijeti, premda to neki od nas i dalje traže, ispriku, opravdanja, očitovanja, neka politička stajališta. Upravo su ona, oslonjena na neistinu, često zagadila istinu - kazao je Bkardinal Bozanić.
Hodočašće je započeo posjetom nekadašnje kaznionice u Staroj Gradiški, a potom i gradilište crkve Sv. Mihaela. Staru župnu crkvu po nalogu tadašnje vlasti zatočeni svećenici morali su srušiti vlastitim rukama.
- Na početku našega hodočasničkoga puta došli smo do mjesta iznimnih stradanja i iznimnoga svjedočenja. Uistinu je dirljivo biti pred otajstvom svećeničke žrtve; stajati pred zbiljom i slikama koje su se na ovom mjestu urezivale u pamćenje naše subraće - rekao je Bozanić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message