Obavijesti

News

Komentari 253

'Ne odustajem od građanskog odgoja, samo tražim rješenje'

'Ne odustajem od građanskog odgoja, samo tražim rješenje'
2

Nema nikakvog ukidanja niti odustajanja! Jedino razmatramo kako provesti to, a da dodatno ne opteretimo učenike, rekao je ministar. Obrušili su se i HNS-ovci

VIDEO

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je Vedran Mornar odustao od uvođenja kontroverznog građanskog odgoja kao obaveznog predmeta za učenike šestih razreda iako je to trebalo krenuti od jeseni, ministar znanosti je dao izjavu novinarima prije početka sjednice Vlade :

- Nema govora ni o kakvom odustajanju , ni o ukidanju građanskog odgoja niti zdravstvenog obrazovanja. Jednostavna je istina da ja u trećem danu svoga posla kao ministar sa svojim suradnicima razmatram način kako da to uvedemo, a da pritom ne opteretimo i onako preopterećenu djecu. Građanskog odgoja će biti, zdravstvenog obrazovanja će biti - rekao je Mornar.

Na pitanje hoće li se ti predmeti uvesti već na jesen ministar nije mogao odgovoriti. Rekao je da će se o tome tek odlučivati.

- Tri dana na mjestu ministra nije dovoljno za donijeti takve odluke i treba malo vremena za donijeti pravu odluku, prvenstveno u korist naše djece - rekao je i dodao kako će odluku donijeti vrlo skoro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također nije mogao precizirati niti hoće li to biti posebni predmeti ili će se gradivo uklopiti u već postojeće predmete.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Jutarnji list je kao glavni razlog za odustajanje naveo to što ne postoji zakonsko uporište za uvođenje novih sadržaja u nastavu, jer su satnice sedmih i osmih razreda popunjene do maksimuma. Međutim, nevjerojatno je da se to do sada nije znalo.

Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koordinatorica eksperimentalne provedbe kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja te koautorica nastavnoga plana i programa razočarana je odlukom.

- Najmanje na što pristajemo jest da se predmet eksperimentalno uvede od jeseni u šeste razrede. Godinu nakon toga trebaju ga slušati i sedmi i osmi te prvi i drugi razredi svih srednjih škola. Pripremamo se na to 20 godina, neka se napokon uvede u škole - kaže. Uvjerena je kako se od građanskog odgoja odustalo zbog pritiska konzervativnih udruga Vigilare i U ime obitelji.

Nakon što se informacija pojavila u medijima, reagirali su i HNS-ovci. Kažu kako Mornar nema mandat ove Vlade kao ni vladajuće većine u Saboru . Nema ni pristanak HNS-a za ukidanje ili odgodu sustavnoga uvođenja građanskoga i zdravstvenog odgoja u hrvatski obrazovni sustav, smatra Goran Beus Richembergh.

Tako misli i Igor Kolman :

- Kao što nismo dozvolili da se uvede porez na nekretnine tako nećemo dozvoliti da se ubije građanski odgoj - kaže.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina