Obavijesti

News

Komentari 23

Ni u četvrtom pokušaju ništa od suđenja obitelji Cetinski...

Ni u četvrtom pokušaju ništa od suđenja obitelji Cetinski...
1

Ovog utorka ročište je odgođeno jer je 4-optuženi Gordan Dobrović, kako kaže, tek u ponedjeljak doznao da mu je umjesto izabranog odvjetnika Mirka Mastilovića dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti

VIDEO

Niti u četvrtom pokušaju ništa od suđenja Cetinskima. Ovog utorka ročište je odgođeno jer je 4-optuženi Gordan Dobrović, kako kaže, tek u ponedjeljak doznao da mu je umjesto izabranog odvjetnika Mirka Mastilovića koji je još na bolovanju dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti Pavle Peršić s kojim se još nije niti sastao.

- Nisam se stigao upoznati sa spisom koji ima 10.000 stranica. Nisam još uspio niti kontaktirati mojeg branjenika Gordana Dobrovića pa tražim vrijeme za pripremu obrane i predlažem odgodu današnjeg ročišta - kazao je odvjetnik Peršić.
Iskusnom sucu Županijskog suda u Puli Zdravku Gariću koji više od pola godine nastoji započeti ovaj sudski proces s dvanaestero optuženika nije preostalo ništa drugo nego li opet, četvrti put, donijeti odluku o odgodi i današnje rasprave. Novo ročište i peti pokušaj da suđenje uopće i započne zakazano je za 31. svibnja.

Naime, Vinki, Mirku i sinu im Matteu Cetinski uz još devetero optuženika se sudi zbog kriminala i mutnih poslova u aferi teškoj vrtoglavih 11 milijuna eura izvučenih na štetu jednog od najbogatijih Hrvata, Danka Končara i njegovih tvrtki registriranih u Istri. Optužene, na čelu s prvooptuženom Vinkom Cetinski, se tereti za pranje novca te zlouporabe položaja i ovlasti. Kako stoji u optužnici oni su tijekom 2007., 2008. i 2009. godine u Rovinju i Poreču, kako bi se okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva u vlasništvu Končara određivali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti.

Novac su potom radi prikrivanja izvora „prali“ i ulagali, preuzimali, prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju. Cetinskima je sva imovina s brojnim bankovnim računima u više poslovnih banaka blokirana. Podsjetimo da su Cetinski do sada sve optužbe javno negirali tvrdeći da da je to sve pravosudna farsa bez premca u Hrvatskoj te da su oni zapravo žrtve novca Danka Končara i politike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravosudna farsa ili smišljeno zakonom dozvoljeno  „miniranje“ s kupovanjem vremena da suđenje klanu Cetinski uopće započne nazire se iz ranijih razloga za odgodama početka suđenja. Da bi suđenje uopće moglo i početi uz svih 12 optuženih mora prisustvovati i svih 12 njihovih branitelja. Ukoliko u svakom narednom pokušaju započinjanja suđenja netko od njih 24-ero ne bude prisutan samo to može biti jednim od razloga nove odgode.

Prvo „miniranje“ početka suđenja još 17. studenog lani svojim nedolaskom zbog bolovanja izveo je 8-okrivljenik Mirko Cetinski.
Drugi pokušaj otpočinjanja sudskog procesa 24. Studenog je zaustavio odvjetnik Vinke Cetinski, Dubravko Veža, kada je zbog sumnje u nepristranost zatražio izuzeće suca Zdravka Garića te svih sudaca Županijskog suda u Puli te predsjednika suda Izstoka Krbeca. Izuzeće je zatraženo iz razloga što je supruga pulskog državnog odvjetnika Eddyja Putigne istražna sutkinja suda u Puli. Vrhovni sud njihove zahtjeve je odbio pa je zakazano novo ročište za početak travnja.

Treći pokušaj je propao 5. travnja kada je rasprava odgođena iz razloga što rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović koji zastupa Gordana Dobrovića nije pristupio na ročište zbog bolovanja.

Današnji četvrti pokušaj da suđenje otpočne prošao je po sličnom scenariju, ovaj put je odvjetnik Gordana Dobrovića dodijeljen mu po službenoj dužnosti tražio dodatno vrijeme da pripremi obranu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović