News

Komentari 82

Niste položili vozački? Od Nove godine uvode se neke promjene

Niste položili vozački? Od Nove godine uvode se neke promjene

Noviteti bi mogli olakšati i ubrzati proces izdavanja vozačke dozvole. Svi ispitivači će imati tablet s aplikacijom koja će, kada položite ispit, odmah slati potvrdu u MUP i HAK. Novost je i kamera u automobilu

Ako ćete vozački ispit polagati nakon 2. siječnja iduće godine, dočekat će vas neke novosti. Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija u proces provedbe vozačkih ispita uvodi nova tehnološka rješenja. 

Tijekom ispita uvode aplikaciju koju će ispitivač imati na tabletu umjesto ispitnog lista. Njena najveća prednost je pojednostavljenje izdavanja vozačkih dozvola. Naime, uvjerenje o položenom ispitu će se automatski poslati u MUP i HAK. 

- Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, namjera je unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita. Nadalje, namjera je za nadležna državna tijela i za građane, odnosno kandidate za vozače koji polože vozački ispit, pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita - rekao je Alen Vojvodić iz HAK-a za portal Srednja.hr. 

Osim tableta, novost je i kamera koja će snimati tijekom polaganja vozačkog ispita, sve radi transparentnosti procesa. 

- Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, planirano je u drugoj fazi, a nakon što budu sukladno propisima, ispunjeni svi potrebni uvjeti. U konačnici svrha je i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru toga, kao i veća objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa te ujednačavanje sadržaja i kriterija ispita ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta - istaknuo je Vojvodić. 

Najčitaniji članci