Obavijesti

News

Komentari 14

'Niste se povezali na mrežu svih vozačkih dozvola u Uniji'

'Niste se povezali na mrežu svih vozačkih dozvola u Uniji'
1

Europska komisija prijavila je u srijedu Hrvatsku Sudu EU-a zbog propusta u provedbi direktive o vozačkim dozvolama te joj uputila dva obrazložena mišljenja...

VIDEO

Europska komisija prijavila je u srijedu Hrvatsku Sudu EU-a zbog propusta u provedbi direktive o vozačkim dozvolama te joj uputila dva obrazložena mišljenja - jedno vezano uz direktivu o izaslanim radnicima, a drugo uz direktivu o reviziji financijskih izvještaja.

Komisija je pred Sudom EU-a pokrenula postupak protiv Hrvatske, Nizozemske, Portugala i Švedske jer nisu korektno u svoja zakonodavstva prenijeli direktivu o vozačkim dozvolama.

Hrvatska je prijavljena jer se nije povezala na mrežu vozačkih dozvola Europske unije (RESPER), koja  pridonosi međusobnoj suradnji država članica i osigurava izdavanje vozačkih dozvola u skladu s propisima EU-a. Razmjena informacija kroz RESPER trebala je započeti 19. siječnja 2013. 

Komisija je već ranije uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje, a kako i dalje nije ispunila svoje obveze koje proizlaze iz ove direktive, odlučila je slučaj predati Sudu EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska je u skupini devet zemalja članica koje su dobile obrazloženo mišljenje zbog što u nisu u potpunosti provele direktivu o provedbi direktive  o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga.

Hrvatska, Češka, Cipar, Španjolska, Luksemburg, Portugal, Rumunjska, Švedska i Slovenija propustile su izvijestiti Komisiju o potpunom prenošenju u svoja zakonodavstva direktive iz 2014., koja sadrži pravila za provedbu direktive o slanju izaslanih radnika.

Svih devet zemalja članica može biti prijavljeno Sudu EU-a ako u roku od dva mjeseca ne daju zadovoljavajući odgovor Europskoj komisiji.

Komisija je također pozvala šest zemalja članica, među njima i Hrvatsku, da provedu nova pravila predviđena direktvom  o zakonskim revizijama godišnjih financijskih izvještaja i konsolidiranih financijskih izvještaja.

Obrazloženo mišljenje poslano je Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. Te zemlje sada imaju dva mjeseca za odgovor Europskoj komisiji, u suprotnom mogu biti prijavljene Sudu EU-a.

Nova pravila o reviziji trebala su biti unesena u nacionalna zakonodavstva do 17. lipnja 2016. Nova pravila omogućavaju veću transparentnost i predvidivost zahtjeva koji se postavljaju za osobe koje provode reviziju te jačaju njihovu neovisnost.

Europska komisija kao čuvar Ugovora EU-a i tijelo zaduženo za nadzor provedbe europskog zakonodavstva jedanput mjesečno donosi odluke vezane uz kršenje europskog prava.

Prvi korak u tom postupku je slanje pisma s formalnim upozorenjem zbog  kršenja europskog zakonodavstva. Nakon primitka takvog pisma, zemlja članica ima dva mjeseca za odgovor. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora Komisija šalje obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku.

Nakon što zemlja članica dobije obrazloženo mišljenje, na raspolaganju ima dva mjeseca za odgovor Komisiji, u kojem treba obavijestiti o mjerama koje je poduzela za provedbu direktive. 

Ukoliko to ne učini Komisija se može obratiti Sudu Europske unije koji može nametnuti sankcije državi članici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1