Obavijesti

News

Komentari 26

'Nisu predviđena sredstva za selidbu ministarstva turizma'

'Nisu predviđena sredstva za selidbu ministarstva turizma'
1

Marić je rekao da je informaciju o mogućem preseljednju dobio iz medija. Kazao je da s Capellijem imaju dobru suradnju i da ta opcija uopće nije razmatrana

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade predstavio godišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2016. godinu. Istaknuo je kako je gospodarski rast iznosio 2,9 posto te kako je lani zabilježen povijesno niski deficit.  Prihodi državnog proračuna u 2016. su u odnosu na godinu prije porasli za 6,5 posto, na 116,8 milijardi kuna.  Rashodi su rasli za znatno nižih 1,6 posto, na 120,2 milijarde kuna, pri čemu su rashodi iz tzv. općih izvora, odnosno oni koji utječu na deficit, smanjeni za 830 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar financija Zdravko Marić o rezultatima za 2016. godinu Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Thursday, May 25, 2017

-  Kada se zbroje državni proračun, izvanproračunski korisnici i lokalne jedinice, možemo reći da je 2016. godine ostvaren povijesno najniži deficit, od 0,8 posto BDP-a, tj. 2,8 milijardi kuna - rekao je Marić dodavši kako je prvi put smanjen i udio javnog duga u BDP-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je doprinijelo i tome da smo po prvi put i nominalno smanjili udio javnog duga u BDP-u, za oko 505 milijuna kuna, na 84,2 posto BDP-a, što je 2,5 postotnih bodova manje nego krajem 2015. Sve to doprinijelo je i ovotjednoj preporuci Europske komisije da Hrvatska izađe iz Procedure prekomjernog deficita (EDP), a to su uočile i kreditne rejting agencije- istaknuo je. 

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku da trgovačka društva od strateškog i posebnog značaja za državu u proračun moraju uplatiti 60 posto svoje lanjske neto dobiti. Marić je istaknuo kako na temelju te odluke u proračunu ove godine očekuje uplatu od oko 1,2 milijarde kuna, od čega bi najveći doprinos trebao doći od dobiti HEP-a.

Novinari su ga upitali zašto su pojedine tvrtke, kao Hrvatska poštanska banka koja je prošle godine ostvarila najvišu dobit, izuzete iz te odluke o uplati sredstava u državni proračun, Marić je istaknuo da je HPB izuzet jer joj predstoji dokapitalizacija. 

Komentirao je i navode o preseljenju Ministarstva turizma na privatni prostor. Istaknuo je kako za to nisu predviđena sredstva. 

- Ja sam tu informaciju jutros saznao iz medija, ali ministar Cappelli je pojasnio da tu opciju nije razmatrao. S Cappellijem imamo dobru suradnju i ta opcija uopće nije bila razmatrana, niti su za to predviđena sredstva u proračunu - rekao je Marić.

Na sjednici je Vlada podržala i Zakon o ništetnosti ugovora, tzv. Zakon o RBA zadrugama koji je predložio nezavisni zastupnik Marin Škibola kao uvjet podrške HDZ-a prilikom izglasavanja Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Stoga su ga novinari pitali zašto Vlada taj Zakon nije i sama donijela ranije te jesu li podržali Škibolin zakonski prijedlog kako bi od njega dobila potporu za većinu u Saboru.

- Pitanje zašto nije ranije je uvijek dobro pitanje. Klub HDZ-a je još 2015. praktički podržao, odnosno rekao da će ići za jednim takvim prijedlogom Zakona. Tom točkom koja je usvojena danas pokazujemo da provodimo ta razmišljanja iz 2015. Proteklih mjeseci bile su i dređene okolnosti, prošle godine kratko trajanje Vlade, privremeni izbori, sigurno učinilo nekakav svoj efekt na odgodu. Ali sada smatramo da će se napraviti jedan iskorak i trebam napomenuti da je ovaj Zakon ipak sveobuhvatniji. Mislim da je da je ovakav Zakon kakav bi trebao ići u Hrvatski sabor zapravo kvalitetan zakon - rekao je.

O snimkama ljetovanja Todorića i Crnjca: 'Nemam komentar'

Snimke i informacije o luksuznom životu Todorića i kuma Crnjca, članova Uprave Agrokora na račun Agrokora koje je objavio 24sata te aneks ugovora koji su potpisali, a kojim bi Agrokor snosio trošak sudskih procesa spomenutih, ministar Marić nije želio komentirati.

- Ja sam to i neki dan vrlo jasno rekao da na tu problematiku zaista nemam nikakav komentar - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina