Obavijesti

News

Komentari 27

'Nitko nas ne može natjerati da povisimo dob za mirovinu'

'Nitko nas ne može natjerati da povisimo dob za mirovinu'
1

Milovoj Špika (BUZ) upozorio je da je u vladinoj reformi odlazak u mirovinu sa 67 godina skraćen s 2038. na 2028. bez razloga i bez prisile, što je smatra, nepotrebno

VIDEO

Mirovinska reforma bila je jedna od tema stanke u Saboru. Milovoj Špika (BUZ) upozorio je da je u vladinoj reformi odlazak u mirovinu sa 67 godina skraćen s 2038. na 2028. godinu bez ikakovog razloga i bez ičije prisile, što je smatra, potpuno nepotrebno. Poručio je da je mirovinski sustav isključivo u domeni Hrvatske te da nas nitko ne može natjerati na promjene ako mi to nećemo.

- Zašto se to u ovom trenutku radi ne znam, kad imamo činjenično stanje da je po izvješću Ministarstva vanjskih poslova Njemačke samo od ulaska Hrvatske u EU 97000 ljudi napustilo Hrvatsku. To znači da bi u ovom trenutku imali 400.000 nezaposlenih. Ovo je potpuno pogrešna politika i ako to ostane ovako još jednom ponavljam „Blok umirovljenici zajedno“ ovo neće prihvatiti - poručio je Špika. 

Osvrnuo je i na HSU koji je kaže nakon 12 godina hibernacije digao svoj glas i sada najavljuje revoluciju i referendum o ovom pitanju. Pozvao je i Silvana Hrelju više ne izjavljuje kako predsjednik BUZ-a priča gluposti. 

- Meni bi bilo drago da ste to radili 2013. godine, ali mi je drago da ćete to napraviti i sada. Budite sigurni da možete računati i na „Blok umirovljenici zajedno“. Ali, ali trebate si postaviti pitanje a koliko će uopće umirovljenika sad vama vjerovati kada ste 2013. godine ostali u koaliciji koja je ovako nešto radila - naveo je čelnik BUZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napomenuo je i da mirovinskom sustavu nema spasa ako ne dođe do značajnog povećanja broja radnih mjesta koja se kod nas više zatvaraju nego otvaraju. 

- Poduzmimo nešto da budu otvarana radna mjesta. Sve drugo je kozmetika, jer bez stvaranja nove vrijednosti, bez značajnog rasta BDP-a sve su ovo tručkanja - zaključio je Špika. 

Silvano Hrelja (HSU) uzvratio je da je čelniku BUZ-a očito do javnog obračuna s njim. 

- Niti sam mu smetao, nit sam mu pomagao da dobije čak 131 preferencijalni glas na prošlim izborima i postane saborski zastupnik. Niti ću mu odmoći, niti pomoći - uzvratio mu je Hrelja. 

Podsjetio je da HSU nikada nije prihvatio produljenje roka za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina već da su po tom pitanju bili suzdržani te da su njihovi amandmani odbijeni. Smatra da je Vlada svojim prijedlogom pogoršala stvari jer je rok skratila za deset godina. 

- Mi nemamo nikakvog plana. Mi samo se sjetimo da možemo nekome podilaziti u Europskoj komisiji. Nitko od nas nije tražio da se ovo učini što se predlaže u tzv. mirovinskoj reformi. Nigdje nećete naći pisanog traga da Europska komisija to od nas traži nego mi istrčavamo da bi bili veći katolici od Pape, odnosno naša Vlada - ustvrdio je Hrelja.

Ustvrdio je da će i ove godine doći do stampeda prijevremenih mirovina jer građani imaju pravo iskoristiti za sebe povoljnije pravo. 

- To će biti jedini efekt, trenutni veći trošak za proračun od ovih reformi koje se predlažu - zaključio je. 

Ivan Šuker (HDZ) pozvao je zastupnike da pričekaju da se paket nađe na stolu te da onda o njemu raspravljaju. 

- Svi kad se uopće da naznaka za reforme njih onda počnu to napadati. Pitanje je samo jesmo li svi za provođenje reformi. Očigledno nismo - rekao je Šuker.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1