Obavijesti

News

Komentari 21

Niz nesreća na moru: Žena je pala s broda, potonula jahta...

Niz nesreća na moru: Žena je pala s broda, potonula jahta...
3

Voditelj motorne jahte "Wish" nazvao je  u subotu oko 16 sati da more prodire u potpalublje 12-metarskog broda te da su otkazali  svi električni i elektronički uređaji na brodici

VIDEO

- Supruga mi se teško ozlijedila, pala je s broda u more i pri padu udarila u pogonski vijak - tako je K.M., voditelj vlasnik jedrilice "Soul mate" dojavio službenici  Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći u subotu nešto prije 14 sati. On je sa suprugom S.M. bio na Tri sestrice, otočićima na sjeveroistoku zadarskog arhipelaga. Već se bio uputio prema Viru, kamo je krenula i hitna pomoć. 

- Službenici MRCC Rijeka odmah su angažirali djelatnike Hitne medicinske pomoći, koji su ozlijeđenu u 14.30h preuzeli u Viru u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar i Pomorska policija Zadar, čiji su službenici obavili očevid na jedrilici i brodskom tenderu te uzeli izjavu supruga ozlijeđene - javio je David Radas iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Istoga dana u 7.40 sati, službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu posade jedrilice "Lucija Dream" u charteru, da su udarili jarbolom u most Mali Ždrelac. Tamo jedrilice i katamarani često zapinju jarbolima.

Teglili jedrilicu do mosta

- Nakon što je potvrđeno da nitko od šest  članova posade, svi državljani Republike Francuske, nisu ozlijeđeni i da nema opasnosti od potonuća, iz MRCC Rijeka o događaju je obaviješten vlasnik, domaća charter tvrtka, kojoj je naloženo organizirati komercijalno spašavanje jedrilice. Službenici Lučke kapetanije Zadar  osiguravali su poziciju pomorske nezgode, privremeno  regulirajući  pomorski  prometa - dodaje Radas.  Jedrilicu su oteglili od  mosta, a službenici Lučke kapetanije iz Zadra pregledali su plovilo i ustanovili da nema strukturnih oštećenja pa je jedrilici odobrena daljnja samostalna plovidba te je redovni pomorski promet ispod mosta Mali Ždrelac ponovno uspostavljen. 

Na splitskom je području potonula privatna motorna jahta. Ozlijeđenih na sreću, nije bilo. 

Voditelj motorne jahte "Wish" nazvao je  u subotu oko 16 sati da more prodire u potpalublje 12-metarskog broda te da su otkazali  svi električni i elektronički uređaji na brodici. 

- Motorna jahta u havariji, s tri člana posade u trenutku dojave nalazila se 4-5 nautičkih milja od uvale Pokrivenik, na otoku Hvaru. S obzirom da je voditelj motorne jahte potvrdio da nema ozlijeđenih članova posade, a uvjeti na moru bili su povoljni, iz MRCC Rijeka od događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, a prema poziciji havarije angažirana je tvrtka za pružanje komercijalne pomoći plovilima, čija brodica je u 16.35 sati isplovila iz baze na otoku Visu - kaže Radas, kojem je već u  17.15 sati  MRCC Rijeka javio o pozivu pogibelji  zapovjednika motornoga broda "Duje", koji je prijavio spašava  članove posade tonuće motorne jahte "Amore" u sjevero-istočnom dijelu Splitskog akvatorija. 

Tonula jahta s petero ljudi

- Prema poziciji pomorske nesreće odmah su isplovili službenici Lučka kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, koji su po dolasku prekrcali pet brodolomaca na spasilačku brodicu Milne, među kojima, srećom, nitko nije ozlijeđen. Havarirana jahta "Amore", tipa "feretti" ostala je plutati pramčanim dijelom iznad površine mora. O svemu smo obavijestili vlasnika, domaću charter tvrtku, te joj naložili poduzeti komercijalno spašavanje i uklanjanje havarirane brodice s pozicije nesreće u što kraćem roku. Službenici lučke kapetanije i ispostave Split i Milna vizualnim pregledom ustanovili su da nema onečišćenja mora, no s obzirom da je u spremnicima preostalo oko 500 litara pogonskoga goriva tipa diesel,  MRCC Rijeka angažirao je tvrtku  za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša - dodaje David Radas. 

U 19.30 sati službenici Lučke kapetanije Split u koordinaciji s vlasnikom havarirane i naplavljene brodice organizirali su tegljenje prema uvali Smrka,  a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće i potonuća brodice provode službenici Lučke ispostave Milna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21