Obavijesti

News

Komentari 98

Nizozemci izbacili i ministricu: Turci sada prijete odmazdom

Nizozemci izbacili i ministricu: Turci sada prijete odmazdom
4

Nakon što su zabranili dolazak ministru Cavusogluu, Nizozemci su potom turskoj ministrici blokirali dolazak na skup u Rotterdamu i ispratili je iz zemlje. Na skupu su izbili i veliki sukobi s policijom

VIDEO

Turski premijer Binali Yildirim poručio je u nedjelju kako će se primijeniti "snažne protumjere" i odgovoriti na "najsnažniji mogući način" nakon što je turska ministrica za obitelj Fatma Betul Sayin Kaya, koja je pokušala nazočiti skupu za potporu turskom predsjedniku u Rotterdamu, izbačena iz Nizozemske.

 Nizozemska je prvo odbila izdati dozvolu slijetanja zrakoplova turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je želio nazočiti skupu, a potom je onemogućila tursku ministricu u ulasku u konzulat te zemlje u Rotterdamu te ju nakon toga 'ispratila' do granice.

Riot police clash with demonstrators in the streets near the Turkish consulate in Rotterdam

 Turski premijer poručio je u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima u nedjelju da je prenesen "najsnažniji mogući prosvjed nizozemskim vlastima kojima je rečeno da će odmazda biti najsnažnija moguća."

 "Odgovorit ćemo na to neprihvatljivo ponašanje", naveo je Yildirim u priopćenju u kojem ocjenjuje da su "naši tzv. europski prijatelji, koji u svakom trenutku govore o demokraciji, slobodi izražavanja, ljudskim pravima - u ovom slučaju još jednom pali na ispitu".

Pozvao je Turke u Njemačkoj i Nizozemskoj da mirno reagiraju na incident. Pred turskim konzulatom u Rotterdamu tijekom subote bilo je više stotina osoba koje su izvikivale riječi potpore turskom predsjedniku i mahale turskim zastavama.

Reuters navodi da je nizozemska policija uz pomoć pasa i vodenih topova u ranim satima u nedjelju rastjerala okupljene koji su bacali boce i kamjenje. Nekoliko je prosvjednika policija prebila palicama, navodi Reuters pozivajući se na svjedoke.

Riot police clash with demonstrators in the streets near the Turkish consulate in Rotterdam

Nizozemska je u nedjelju rano ujutro poručila kako je pokušaj turske ministrice da u Rotterdamu sudjeluje na skupu potpore turskom predsjedniku, o čijim se ovlastima organizira referendum u Turskoj, "neodgovoran".

U priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima vlada premijera Marka Ruttea navela je kako je ministrica upozorena da je njezin dolazak "nepoželjan". Unatoč tomu ona je ušla u zemlju te je zamoljena da ju napusti nakon nekoliko sati pregovora pred turskim konzulatom u Rotterdamu.

Rotterdamski gradonačelnik  Ahmed Aboutaleb na ranojutarnjoj konferenciji za novinare kazao je u nedjelju kako je proglašena "nepoželjnim strancem".

Turska vlast pokušava lobirati kod Turaka koji žive u inozemstvu za proširenje ovlasti predsjednika  Recepa Tayyipa Erdogana na predstojećem referendumu. Zbog pokušaja organiziranja skupova potpore u Njemačkoj i Austriji u sporu je i s tim zemljama.

U Nizozemskoj se u srijedu održavaju opći izbori na kojima radikalna desnica predvođena Geertom Wilderom vodi antiislamsku kampanju.

Turska ministrica na Twitteru je objavila da je u subotu zaustavljena 30 metara od turskog konzulata u Rotterdamu, kao i na nizozemsko-njemačkoj granici prije toga. Nakon više sati pat pozicije, koje je provela u vozilu ispred konzulata, nizozemske su ju vlasti pozvale da napusti zemlju, te je prebačena u drugo vozilo i odvedena do njemačke granice. Nakon toga privatnim zrakoplovom odletjela je iz Koelna za Tursku.

Turske vlasti poručile su nizozemskom veleposlaniku, koji je trenutno van Turske, da se ne vraća u tu zemlju do daljnjega.

Erdogan je ranije nazvao nizozemsku vladu ostatkom nacista i također zaprijetio odmazdom.

Premijer želi smiriti svađu s Turskom

Nizozemski premijer Mark Rutte u nedjelju je kazao da će sve učiniti kako bi smirio diplomatsku svađu s Turskom za koju je kazao da je, nakon dva incidenta u subotu, najgora koju je Nizozemska iskusila s Turskom posljednjih godina, a Turska je odgovorila da očekuje ispriku.

Turska je Nizozemskoj ranije poručila da će odgovoriti na "najoštriji način" na zabranu turskim ministrima da održe govore u Rotterdamu. Između dvije strane je, naime, izbio prijepor oko političke kampanje za referendum koji bi mogao dati nove goleme ovlasti predsjedniku Tayyipu Erdoganu. Nizozemska je onemogućila dolazak turskog ministra vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu  u Rotterdam a tursku ministricu za obitelj, koja je ušla automobilom iz Njemačke u Nizozemsku, otpremila je natrag na granicu kao nepoželjnu osobu. 

"Ovo nikada prije nisam doživio, ali mi želimo biti trezvenija strana. Ako turska strana zaoštri, morat ćemo odgovoriti, ali ćemo učiniti sve u našoj moći kako bi smirili situaciju", rekao je Rutte.

Cavusoglu je u nedjelju kazao kako će Turska nastaviti poduzimati mjere protiv Nizozemske sve dok se zemlja ne ispriča.

Nizozemsku u srijedu očekuju izbori, a ankete govore da Rutte i protuislamski političar Geert Wilders vode vrlo tijesnu utrku. Rutte je zabranu održavanja turskih skupova i sudjelovanje turskih ministara na njima obrazložio prijetnjom za javni red i mir. U Nizozemskoj živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasovati u obje zemlje.

U međuvremenu su u Istanbulu prosvjednici ispred nizozemskog konzulata rastrgali zastavu te zemlje i zamijenili je turskom zastavom.

U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane koja je trebala ugostiti skup s dužnosnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su također zabranile i Njemačka i Austrija.

U petak je njemački ustavni sud priopćio da se turski vladini dužnosnici ne mogu  pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Ta je odluka objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi potpore referendumu 16. travnja kojim bi turski predsjednik Tayyip Erdogan trebao dobiti široke ovlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...