Obavijesti

News

Komentari 13

Nizozemska bi mogla dozvoliti potpomognuto samoubojstvo

Nizozemska bi mogla dozvoliti potpomognuto samoubojstvo
1

Nizozemska je bila prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002. godine, ali samo za pacijente suočene s nepodnošljivom patnjom zbog teške bolesti i bez nade za oporavak

VIDEO

Nizozemska vlada namjerava izraditi zakon koji će legalizirati potpomognuto samoubojstvo za ljude "koji osjećaju da su završili život", ali nisu nužno smrtno bolesni, najavljeno je u srijedu.

Nizozemska je bila prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002. godine, ali samo za pacijente suočene s nepodnošljivom patnjom zbog teške bolesti i bez nade za oporavak.

U pismu parlamentu, ministri zdravlja i pravosuđa naveli su kako detalje zakona tek treba razraditi, ali smatraju kako osobama, koje su sigurne da je njihov život završio, mora biti dopušteno, po strogim i jasnim kriterijima, da završe taj život na za njih dostojanstven način.

Prijedlog će, pretpostavlja se, izazvati kritičare koji tvrde kako se i praksa eutanazije u Nizozemskoj proširila izvan granica koje su bile prvobitno predviđene, pa se termin "nepodnošljiva patnja", osim na teško oboljele osobe u terminalnoj fazi bolesti, primjenjuje i na neke s mentalnim bolestima i demencijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Eutanazija je raširena pojava u nizozemskom društvu, broj slučajeva stalno raste u posljednjih deset godina, jer sve više pacijenata traži eutanaziju, a sve više liječnika spremno ju je provoditi.

U 2015. bilo je 5516 smrtnih slučajeva eutanazijom, odnosno 3,9 posto u ukupnom broju umrlih u toj zemlji.

Ministrica zdravstva Edith Schippers napisala je u pismu parlamentu kako će potpomognuto samoubojstvo biti ograničeno na starije osobe, zbog njihove želje da sami odaberu kada će završiti svoj život, no nije navela graničnu dob od koje bi to bilo moguće.

Nizozemska Vlada ocijenila je kako i zahtjev za pomoć u umiranju od ljudi koji nemaju temeljne medicinske razloge također može biti legitiman zahtjev te se nada izradi nacrta zakona, u dogovoru s liječnicima, etičarima i drugih stručnjacima, do kraja 2017. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a