Obavijesti

News

Komentari 79

Nizozemska kriva za smrt oko 300 muslimana u Srebrenici

Nizozemska kriva za smrt oko 300 muslimana u Srebrenici

Odluka haškog suda potvrdila je odluku iz 2014. u kojoj stoji da su nizozemski vojnici mogli znati da će muškarci koji traže utočište u bazi u selu Potočari biti ubijeni od strane bosanskih Srba

VIDEO

Nizozemski žalbeni sud u utorak je potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku okružnog suda iz 2014. da su nizozemski vojnici u sastavu mirovnih snaga UN-a trebali znati da će muškarce, koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, ubiti vojnici bosanskih Srba ako ih se izbaci iz baze, što se i dogodilo. 

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. No međutim, nizozemski slučaj je gotovo jedinstven jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja.

Postrojbe bosanskih Srba pod zapovijedanjem Ratka Mladića ubile su 8000 muslimana, muškaraca i dječaka, u Srebrenici 1995. godine. To je najgori masakr na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Današnja presuda odnosi se samo na tristotinjak muškaraca koji su potražili utočište u nizozemskoj bazi. 

U razlici na nepravomoćnu presudu, žalbeni sud je presudio da nizozemska država mora platiti samo 30 posto odštete žrtvama, jer je procijenio da je postojalo 70 posto šanse da će muškarci biti odvedeni iz baze bez obzira na to što učinili nizozemski vojnici. 

Iznos odštete utvrdit će se u odvojenom procesu, osim ako prethodno žrtve i država ne postignu nagodbu. 

Nizozemski državni odvjetnici napustili zgradu suda bez komentara. Nizozemska vlada podnijela je ostavku 2002. godine nakon što je priznala neuspjeh u zaštiti muslimana u Srebrenici, iako država tvrdi da su bosanski Srbi, a ne nizozemski vojnici, odgovorni za ubojstva. 

Ratku Mladiću na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sudi se za genocid u Srebrenici. Presuda se očekuje ove godine. 

Žalbeni sud odbacio je žalbu članova obitelji drugih srebreničkih žrtava, koje su tražile da se nizozemska vlada proglasi odgovornom i za zaštitu tisuća drugih žrtava koje su se okupile ispred njihove baze. 

Subašić: 'Presuda je sramotna, žalit ćemo se'

Članovi bošnjačkih udruga koje su nizozemsku vladu tužile sudu u Den Haagu tužile suodgovornu za genocid počinjen 1995. u Srebrenci nezadovoljni su drugostupanskom presudom, objavljenom u utorak, te su najavile da će iskoristiti sva preostala pravna sredstva u potrazi za pravdom.

Tom je presudom utvrđena odgovornost samo u slučaju 300 muškaraca i dječaka koji su se u trenutaku pada srebreničke enklave zatekli u bazi UN-a u Potočarima, a potom je bili prisiljeni napustiti nakon čega su ih pobili srpski vojnici i policajci.

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić, koja je nazočila izricanju presude Okružnog suda u Den Haagu, kazala je za Hinu kako ovo doživljava kao još jednu ogromnu nepravdu s kojom se sada moraju suočiti svi oni koji su u srpnju 1995. godine u Srebrenici izgubili članove obitelji.

"Ovo je sramna presuda i poruka nama muslimanima da nemamo pravo niti na život", kazala je Subašić.

Podsjetila je kako je u srebreničkom genocidu ubijeno više od sedam tisuća Bošnjaka, a nizozemsko je pravosuđe odgovornost svoje vlade lociralo tek na manju skupinu, prebacujući svu odgovornost na snage bosanskih Srba.

Tužba bošnjačkih udruga odnosila se na činjenicu da nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu učinili ništa kako bi nakon pada Srebrenice zaštitili civilno stanovništvo i spriječili masovne egzekucije koje su nakon 11. srpnja 1995. godine proveli pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"Znamo mi da su srpske snage za to odgovorne, no ne može nizozemska vlada biti suodgovorna tek za jedan posto ubijenih u Srebrenici", kazala je Subašić.

Najavila je i kako će bošnjačke udruge iskoristiti preostala pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju, jer neće odustati od traganja za pravdom.

"Svakako ćemo se žaliti na ovu presudu", potvrdila je Subašić pojasnivši kako su odvjetnici koji zastupaju bošnjačke udruge potvrdili da postoji mogućnost nastavka pravnog postupka pred nizozemskim pravosuđem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1