News

Komentari 5

Njemačka: Ekstremni desničari vode liste s neprijateljima

Njemačka: Ekstremni desničari vode liste s neprijateljima

- Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokraciju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput sakupljanja poštanskih maraka - rekao je predsjednik udruge novinara

Policija je tijekom istraga u redovima ekstremno desne scene u Njemačkoj naišla na liste s imenima tzv. „neprijatelja“ scene na kojoj se, osim imena i prezimena, nalaze i adrese i telefonski brojevi, prenose u utorak mediji grupe „Redakcijska mreža Njemačke“.

Pored već poznate liste s oko 10.000 imena „političkih neprijatelja“, koja je pronađena tijekom višegodišnje istrage protiv terorističke skupine Nacional-socijalističko podzemlje (NSU), policija je prošle godine prilikom jedne racije u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronašla novu listu s oko 25.000 imena „političkih neprijatelja“ koje bi trebalo likvidirati u „kriznom slučaju“.

To je, na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica, priopćilo ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo istodobno ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama.

Potpredsjednica stranke Ljevica Martina Renner je saveznoj vladi predbacila ignoriranje problema i neučinkovitost glede obavještavanja osoba koje se nalaze na listi.

- Kako drugačije opravdati činjenicu da su vlasti obavijestile svega nekoliko osoba koje se nalaze na listi - rekla je Renner.

Njemačka udruga novinara (DJV) pozvala je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) da 'hitno obavijesti' novinare koji se nalaze na listama.

- Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokraciju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput sakupljanja poštanskih maraka - rekao je predsjednik DJV-a Frank Ueberall.

Najčitaniji članci