Obavijesti

News

Komentari 5

Njemačka: Ekstremni desničari vode liste s neprijateljima

Njemačka: Ekstremni desničari vode liste s neprijateljima
1

- Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokraciju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput sakupljanja poštanskih maraka - rekao je predsjednik udruge novinara

VIDEO

Policija je tijekom istraga u redovima ekstremno desne scene u Njemačkoj naišla na liste s imenima tzv. „neprijatelja“ scene na kojoj se, osim imena i prezimena, nalaze i adrese i telefonski brojevi, prenose u utorak mediji grupe „Redakcijska mreža Njemačke“.

Pored već poznate liste s oko 10.000 imena „političkih neprijatelja“, koja je pronađena tijekom višegodišnje istrage protiv terorističke skupine Nacional-socijalističko podzemlje (NSU), policija je prošle godine prilikom jedne racije u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronašla novu listu s oko 25.000 imena „političkih neprijatelja“ koje bi trebalo likvidirati u „kriznom slučaju“.

To je, na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica, priopćilo ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo istodobno ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama.

Potpredsjednica stranke Ljevica Martina Renner je saveznoj vladi predbacila ignoriranje problema i neučinkovitost glede obavještavanja osoba koje se nalaze na listi.

- Kako drugačije opravdati činjenicu da su vlasti obavijestile svega nekoliko osoba koje se nalaze na listi - rekla je Renner.

Njemačka udruga novinara (DJV) pozvala je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) da 'hitno obavijesti' novinare koji se nalaze na listama.

- Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokraciju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput sakupljanja poštanskih maraka - rekao je predsjednik DJV-a Frank Ueberall.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca