Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Njemačka ima Robina Hooda: Dijeli im eure, a ne znaju tko je

Omotnice s po 10 tisuća eura počele su stizati krajem prošle godine žrtvama nasilja i dobrotvornim ustanovama. Do sada je nepoznati donator podijelio 190 tisuća eura

derwesten.de
Foto: derwesten.de
23 komentara

Tajanstveni dobrotvor kojeg nazivaju i njemačkim Robin Hoodom privukao je pozornost na sebe nakon što je počeo slati velike svote novca lokalnim dobrotvornim ustanovama i žrtvama nasilja. Kuverte koje šalje sadrže oko 10 tisuća eura, a između ostalog jednu je primila i obitelj hendikepiranog dječaka Toma, piše Daily Mail.

Omotnice su nenajavljeno počele stizati krajem prošle godine u gradu Braunschweigu koji je oko 200 kilometara udaljen od Berlina. Prema procjenama do sada je pristiglo oko 190 tisuća eura, a to je samo novac za koji su ljudi priznali da su ga primili. Omotnice su ostavljane i u molitvenicima u crkvama, ispod otirača na ulazima u kuće, kao i u uredu lokalnih novina s porukom kome je novac namijenjen.

Prošli tjedan novac je ispod otirača hospicija u Braunschweigu pronašla medicinska sestra. 

Tajanstvene donacije potaknule su brojne teorije o tome tko bi mogao biti dobročinitelj. Dok neki vjeruju da se radi o dobitniku lutrije, drugi smatraju da se radi o nekome tko je dobio veliko nasljedstvo. Najviše je zabrinut lokalni porezni ured čiji se dužnosnici boje da bi mogli biti prevareni za veliku količinu oporezive gotovine.

- Ja vjerujem da se radi o modernom Robin Hoodu koji uzima od bogatih i daje siromašnima, rekao je Michael Knobel, direktor hospicija koji je dobio donaciju.

- Tko god da je želim mu se zahvaliti. Čudno je da ne znamo o kome se radi jer bi njega ili nju rado pozvali na šalicu kave, dodao je. 

Anke Burckhardt, medicinska sestra, rekla je da će novac biti pametno iskorišten, za obučavanje osoblja koje se brine o ljudima na samrti. 

- Vjerujem da se radi o bogatom muškarcu ili ženi koji nemaju kome ostaviti nasljedstvo. Mi znamo što napraviti s novcem, dat ćemo ga ljudima kojima je potreban. Dobročinitelj će donijeti radost ljudima, rekao je župnik Hans-Juergen Kopkow. 

Poštuju anonimnost 'Robin Hooda'

Lokalne novine ne žele otkrivati tko je dobročinitelj jer poštuju želju donatora da ostane anoniman.

Prvu omotnicu u kojoj je bilo 20 novčanica po 500 eura u studenom prošle godine dobila je grupa koja okuplja žrtve nasilja. Pomoć je stigla nakon što je u novinama objavljen članak o ženi koja je ostala šokirana jer joj je ukradena torbica. Uskoro su svojih 10 tisuća eura primili vrtić i crkvena zajednica, a donacija je obično slana s člankom iz novina. 

U novinsku redakciju također je stiglo 10 tisuća eura s člankom o dječaku Tomu koji je prije šest godina teško ozlijeđen dok je plivao. 

- Bila sam na putu prema kući kada sam čula vijest na radiju. Bila sam šokirana, zaustavila sam auto uz cestu, rekla je Claudia Neumann, Tomova majka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message