Obavijesti

News

Komentari 1

Njemačka priznala odgovornost za genocid u Namibiji, obećala isplatiti milijardu eura odštete

Njemačka priznala odgovornost za genocid u Namibiji, obećala isplatiti milijardu eura odštete

Napetosti s njemačkim kolonizatorima eskalirale 1904. godine kada se narod Herero, nakon što su mu oduzete zemlja i stoka, pobunio. Ubrzo nakon toga pobunili su se i pripadnici naroda Nama

VIDEO

Njemačka je u petak priznala odgovornost za genocid počinjen u Namibiji tijekom kolonijalne vladavine i obećala je isplatiti više od milijardu eura potpore za tamošnje nacionalne projekte.

Njemački kolonizatori ubili su desetke tisuća pripadnika autohtonih plemena Herera i Name u pokoljima od 1904. do 1908.

Prvi genocid 20. stoljeća – kako su ovaj zločin nazvali povjesničari - godinama je ozbiljno narušavao odnose Namibije i Njemačke.

Iako je Berlin već priznao da su za navedene zločine odgovorne njemačke kolonijalne vlasti, Njemačka je odbijala isplatiti izravnu odštetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, rekao je u svojoj izjavi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Mass je pozdravio sporazum postignut nakon više od pet godina pregovora između Njemačke i Namibije o događajima na području koji je pod berlinskom vlašću bio od 1884. do 1915.

“U svjetlu njemačke povijesne i moralne odgovornosti, za počinjena “zlodjela” ćemo tražiti oprost od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Maas.

U “namjeri da prizna ogromnu patnju nanesenu žrtvama”, Njemačka će podržati “obnovu i razvoj” Namibije putem financijskog programa teškog 1,1 milijardi eura (1,34 milijarde dolara), rekao je Mass.

Merkel: Njemački ustav ne daje prostora napadima na ljude druge vjere i nasilju
Merkel: Njemački ustav ne daje prostora napadima na ljude druge vjere i nasilju

Prema izvorima upoznatim s procesom pregovora, taj će se iznos isplaćivati tijekom 30 godina, a primarno mora biti namijenjen potomcima naroda Herero i Nama.

Tijekom vladavine Berlina od 1884. do 1915., Namibija je nazvana Njemačkom Jugozapadnom Afrikom. Zemlja nakon toga pada pod vlast Južne Afrike, a tek nakon 75 godina, 1990., stječe neovisnost.

Napetosti s njemačkim kolonizatorima eskalirale 1904. godine kada se narod Herero, nakon što su mu oduzete zemlja i stoka, pobunio. Ubrzo nakon toga pobunili su se i pripadnici naroda Nama, a pobunu su ugušile njemačke carske trupe.

Tijekom bitke kod Waterberga u kolovozu 1904. otprilike 80.000 ljudi iz plemena Herera je pobjeglo, uključujući žene i djecu. Njemačke su ih trupe progonile kroz područje pustinje Kalahari, a samo njih 15.000 preživjelo je.

Njemački general Lothar von Trotha, koji je poslan kako bi ugušio pobunu, naredio je istrebljenje naroda.

U razdoblju između 1904. i 1908. godine ubijeno je najmanje 60.000 pripadnika naroda Herero i oko 10.000 pripadnika naroda Nama.

Kolonijalni su vojnici provodili masovna pogubljenja; muškarce, žene i djecu prognali su u pustinju gdje su tisuće umrle od žeđi te su osnovali zloglasne koncentracijske logore poput onoga na otoku Shark.

Zlodjela počinjena tijekom kolonizacije godinama su štetila odnosima između dviju zemalja te su 2015. započeli pregovori o sporazumu koji će uključiti službenu ispriku Njemačke kao i pomoć za razvoj.

Berlin: Uhitili autora prijetećih pisama desničarskog sadržaja
Berlin: Uhitili autora prijetećih  pisama desničarskog sadržaja

No, u kolovozu prošle godine Namibija je poručila da je odšteta koju je Njemačka ponudila neprihvatljiva. Detalji ponude nisu bili navedeni.

Namibijski predsjednik Hage Geingob napomenuo je da je Berlin odbio koristiti izraz “reparacije”, kao što je taj termin izbjegnut i tijekom pregovora Njemačke i Izraela nakon holokausta.

Međutim, u nastojanju da olakša proces pomirenja, Njemačka je 2018. vratila posmrtne ostatke pripadnika plemena Herero i Nama, a tadašnja je ministrica vanjskih poslova, Michelle Müntefering, zatražila “oprost iz dubine srca”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag