Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Njemačka: Uveli putovnice s otiscima prstiju vlasnika

Od 1. studenoga u Njemačku se, unatoč prosvjedima oporbe i povjerenika za zaštitu podataka, uvode putovnice s otiscima prstiju

Kristina Fabac
Foto: Kristina Fabac
0 komentara

Od 1. studenoga u Njemačku se, unatoč prosvjedima oporbe i povjerenika za zaštitu podataka, uvode putovnice koje će osim biometrijske fotografije sadržavati i otiske prstiju vlasnika.
- Novom putovnicom smo jedan korak ispred kriminalaca, rekao je predstavljajući novu elektronsku putovnicu u Berlinu ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble. On je naglasio da je odsada prelazak granice s krivotvorenom putovnicom ili zlouporaba putne isprave zbog sličnosti "gotovo isključena". Na čipu koji je pohranjen u prednjoj stranici putovnice od danas se pohranjuju i otisci kažiprsta lijeve i desne ruke koje će granični službenici moći pročitati pomoću posebnog uređaja. Ovaj uređaj će izdavati njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, a njegova zlouporaba će biti spriječena i posebnim ključem bez kojeg uređaj neće funkcionirati. Otisci prstiju neće biti pohranjivani u nekoj središnoj službi nego samo na čipu u putovnici.
Bettina Sokol, povjerenica za zaštitu podataka savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije strahuje da bi, s obzirom da će uređaji biti isporučivani u inozemstvo, moglo doći do krađe osjetljivih podataka. Uznemirenost je izazvala i vijest da je podatke s putovnice moguće očitati s nekoliko metara daljine. Nova putovnica košta 59 eura i izdaje se na deset godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message