Obavijesti

News

Komentari 0

Njemački jezik u središtu je 5. festivala svjetske književnosti

Njemački jezik u središtu je 5. festivala svjetske književnosti
1

Kulturni doživljaj u Hrvatskoj: U Zagrebu i Splitu na pet lokacija više od 60 inozemnih i domaćih spisateljskih zvijezda od 3. do 9. rujna predstavljat će svoja djela

VIDEO

Ovaj festival dokazuje da za knjige ima nade, samo im treba pristupiti na drukčiji način, rekao je programski direktor Festivala svjetske književnosti Seid Serdarević.

Peti Festival svjetske književnosti održavat će se od 3. do 9. rujna na tri lokacije u Zagrebu i dvije lokacije u Splitu. Prijašnjih godina fokus festivala je bio na francuskom i talijanskom jeziku, a ove godine pozornost će posvetiti njemačkom.

Festival će otvoriti zvijezda svjetske i europske književnosti Daniel Kehlmann, čiji će novi roman “Trebao si otići” uoči festivala izaći na hrvatskom jeziku. Otvorenje će uljepšati i dvoje veličanstvenih umjetnika, austrijska violinistica i zvijezda europskog cross overa Jelena Popržan i Damir Imamović, kojeg su kritičari prozvali “revolucionarom sevdalinke”. U realizaciji projekta od velike pomoći im je bio Goethe Institut.

- Od osnutka festivala imamo odličan odnos s organizatorima, pa smo ga ove godine odlučili proširiti - objasnila je Snježana Božin iz Instituta. Uz niz autora i redatelja s njemačkoga govornog područja pridružit će im se i umjetnici iz Gvatemale, Španjolske, Portugala, Makedonije, Finske i još mnoga druga svjetski poznata imena. Osim u knjigama, posjetitelji festivala uživat će i u drugim umjetnostima kao što su film, glazba i likovnost.

Prikazat će se pet filmova prema scenarijima pisaca ili književnim djelima od kojih će nekoliko biti premijerno izvedeno u Hrvatskoj.

Ukupni kulturni doživljaj uveličat će i pjesnici iz Portugala i Italije kao što su Rita Monaldi i Francesco Sorti, čiji je dolazak na festival omogućio Tomislav Bajsić predsjednik hrvatskog PEN centra. Tradicionalno će se održavati okrugli stolovi, tribine, radionice kao i program književnih matineja koji promiče čitanje među mladima.

- Mladi sami dolaze i biraju koje knjige će čitati i predstaviti. Vidi se da uživaju u tome kao i njihovi vršnjaci koji ih pozorno slušaju - objasnio je Serdarević. Od prve godine posjetitelji imaju prilike guštati i u likovnim interpretacijama knjiga koje pročitaju gosti festivala.

- Ove godine izložba će biti postavljena u kultnoj Galeriji Josipa Račića, a otvara se 31. kolovoza - najavio je jedno od događanja akademski slikar Tomislav Buntak.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk