Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njima su ovi konji dobro?! 'U Oroslavju nema zlostavljanja'

SRAMOTA: Veterinarska inspekcija pregledala je samo tri konja i nema im namjere pomoći. Poručuju kako nema elemenata za privremeno oduzimanje konja, te da nema zlostavljanja

Foto: Zagorje International
58 komentara

Od 30-ak, Veterinarska inspekcija je zasad pregledala samo tri konja koje ima Josip Tuđa, vlasnik farme iz Oroslavja. Utvrdili su da tri kobile nisu timarene i osrednjega gojnog stanja, ali bez znakova zlostavljanja. Ipak, prijavit će ga, kako kažu, jer su utvrdili da su mu tri konja uginula zbog nepružanja pomoći. Naredili su dodatna ispitivanja i provođenje mjera zaštite zdravlja i dobrobiti životinja. 

- U ovom trenutku nema elemenata za privremeno oduzimanje životinja - priopćila je inspekcija. 

U međuvremenu, zagrebačkoj udruzi Prijatelji životinja javili su se mnogi građani i udruge koji bi htjeli udomiti konje, o kojima se vlasnik, kako je sam prije izjavio, ne može brinuti. Na njegovoj je farmi nedavno u mukama uginulo nekoliko konja, a tridesetak preostalih izgladnjelo je i žedno, bez veterinarske zaštite, zbog čega je javnost ostala zgrožena. 

- Ja vam samo mogu reći da sigurno možemo naći udomitelje za te nesretne životinje. Međutim, vlasnik se predomislio i više ih ne želi dati udomiti. Zvali smo ga i rekli mu da je za udomljavanje konja zainteresirana udruga iz Slovenije, ali on nije htio ni čuti. Sad se još više udruga javilo, ali nitko ga ne može nagovoriti - rekao je Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

Tuđa nam je u subotu, kad smo ga zvali za izjavu o konjima, rekao da će nam pljunuti u lice i gađati nas kamenjem ako dođemo u Oroslavje.

Rekao je i da su mu konji otrovani kako bi njega optužili za nebrigu te da je fotografije njegovih izgladnjelih konja koji nemoćno leže u štali u javnost dao radnik.

Građani su bijesni na Tuđu

Udrugu Prijatelji životinja građani su zatrpali e-mailovima i neprestano ih nazivaju, kaže predsjednik udruge, jer žele da se situacija s konjima što prije riješi. Mnogi od njih ponudili su se da udome nesretne životinje.

Možda vas zanima i ovo:
Message