News

Komentari 12

Nogalo: Istina je, za novog ravnatelja odabrali su dr. Dumić Čule. Oglasio se i Beroš...

Nogalo: Istina je, za novog ravnatelja odabrali su dr. Dumić Čule. Oglasio se i Beroš...

Čini se kako je bolnica Srebrnjak nakon godine dana dobila novog ravnatelja. Dr. Nogalo kaže da neće odustati od borbe za svoju istinu, da su ga namjerno maknuli jer žele projekt od 440 mil. kuna i zemljište bolnice

U utorak su saslušani kandidati za mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu, a doznajemo da je za novog ravnatelja izabran liječnik i znanstvenik dr. Ivo Dumić Čule.

Čini se da se tako raspetljala drama oko čelnog mjesta bolnice, nakon što je prije oko godine dana smijenjen dugogodišnji ravnatelj dr. Boro Nogalo koji je bolnici priskrbio 440 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju "Centra za kompetenciju u translacijskoj medicini”. I prije nego je zakopana prva lopata, dr. Nogala su smijenili, a on do danas tvrdi da se radi o namještenoj političkoj igri kako bi mu se taj projekt oduzeo i njime se okitio netko drugi. 

- Istina je, danas smo imali intervjue za natječaj, a odabrali su dr. Dumić Čule. Na samom intervjuu nisu mi dozvolili da govorim, moj uvod su prekinuli i rekli da ih to ne zanima. Nisu mi dozvolili ništa reći. Po meni se nastavlja snižavanja kriterija za sve segmente vezane uz bolnicu – rekao je dr. Nogalo.

Potvrdio je da su mu u utorak uručili otkaz, da ima pet dana da iznesem svoju obranu. Još nije de jure, ali je de fakto to moj otkaz u bolnici iako kao sindikalni povjerenik ne mogu dobiti otkaz bez privole radničkog vijeća koje nije formirano – rekao je dr. Nogalo. 
Iznio je kako smatra da iza svega stoji namjera da se njegov projekt za koji je dobio skoro pola milijuna kuna preuzme, da će ga pod svoje preuzeti Medicinski fakultet u Zagrebu, čiji je član upravo novoizabrani ravnatelj. 

- Što dalje? Kako razmišljati normalno kad svi šute, stranke šute, predsjednici stranaka koji su opterećeni partizanima i ustašama, a za djecu ih nije briga. Briga ih što propada najbolja dječja bolnica u ovom dijelu Europe, što smo jedini dobili znanstveno-istraživački-pedijatrijski projekt. Svi koji smo na njemu radili smo otkantani, dobili smo otkaze – kaže dr. Nogalo. Zbog svega se, kaže, aktivirao u politici kroz s Stranku s imenom i prezimenom Dalija Orešković. 

- Kaznene prijave već sam podnio, nekoliko puta bio sam u DORH-u jer se radi o visokooruptivnoj i kriminalnoj radnji. Ako projekt bolnice propadne, Hrvatska će već sutra morati vratiti novac. Zato ulazim u politiku, ne znam koliko naša ekipa ima šanse, ali bih volio dobiti mikrofon u Saboru da se ne dozvoli uništavanje projekta, da se on spasi – kaže dr. Nogalo. 

Za komentar smo zvali i dr. Anu Stavljenić Rukavina, koja je predsjednica Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, nije nam se javila, ali je u nedjelju bila potvrdila da se na natječaj javilo četvero ili petero ljudi. Tada nije mogla reći je li među kandidatima i satiričar Domagoj Zovak, urednik Prime Timea s N1 koji nam je potvrdio da se javio na natječaj bolnice kad je vidio koliko je smiješno napisan. Podsjetimo, bilo tko s diplomom fakulteta i petogodišnjim iskustvom u vlastitoj struci, de fakto se mogao javiti. On je to učinio s diplomom Fakulteta političkih znanosti. Potvrdio nam je kako njega nisu zvali na intervju. 

- Nisu mi priznali moje honorarne novinarske dane kao rad u struci, samo staž su priznali - rekao je Zovak zašto je ispao iz igre za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Zamolili smo ministra zdravstva Vilija Beroša za komentar na to kako je uopće moguće da se u natječaju za ravnatelja jedne bolnice objave tako niski kriteriji odabira kandidata da se na njega prijavi i satiričar. Odgovorio je: 

- Pitanje nije u nadležnosti Ministarstva zdravstva te na njega, kao takvog, ne možemo odgovoriti. Ističem da nam je kvaliteta važna te smatram da visoka stručna sprema i kompetentnost trebaju biti kriteriji u odabiru ljudi na važne pozicije u našem zdravstvenom sustavu koji je upravo u proteklom razdoblju pokazao i dokazao koliko je potreban i snažan - odgovorio je ministar Beroš. 

Najčitaniji članci