Obavijesti

News

Komentari 5

Nogometaši Lovrek i Lapić: Nastavi li se, trebamo bježati

Nogometaši Lovrek i Lapić: Nastavi li se, trebamo bježati
3

Kruno Lovrek i Stipe Lapić igraju u Južnoj Koreji. Kažu da je stanje napeto, ali da nisu osjetili rat. Profesor Vlatko Cvrtila ne vjeruje da će među Korejama buknuti rat

VIDEO

Sjeverna i Južna Koreja službeno ratuju od 1950. godine. Nakon Drugog svjetskog rata Koreju, dotada japansku koloniju, okupirale su vojne snage ratnih pobjednika, SAD-a i SSSR-a s granicom okupacijskih zona na 38. paraleli. Kad je postalo jasno da u uvjetima hladnog rata zajednička uprava neće biti moguća, u sjevernoj, sovjetskoj zoni, proglašena je Demokratska Narodna Republika Koreja na čelu s vođom lokalne komunističke partije, Kim il-Sungom. Sjever je 1950. napao Jug čime je započeo Korejski rat, prvi u nizu lokalnih sukoba velesila. Linija razgraničenja stabilizirala se oko 38. paralele, s manjim korekcijama, a prekid vatre potpisan je 1953. godine. Obje strane tehnički su još u ratu jer su samo potpisale sporazum o međunarodnom neupotrebljavanju sile, a nisu uspjele sastaviti trajni mirovni plan niti su se ikada dogovorile o ujedinjenju. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Vlatko Cvrtila ovaj pogranični incident smatra samo još jednim u nizu.

- Taj je sukob dviju Koreja kompleksan i ima potencijala prerasti u ozbiljni međunarodni problem. No redovno se ponavlja scenarij da Sjeverna Koreja napadne, nakon toga se smiruju tenzije kao da ništa nije bilo pojačavanjem pritiska Kine, SAD-a i Rusije. Sjeverna Koreja ima moderne kapacitete za serijsku proizvodnju nuklearnog naoružanja i izradu raketa, no mislim da je taj sukob usmjeren prema jačanju pozicija unutar Koreja - kaže Cvrtila i ponavlja da ne vjeruje da će buknuti rat među Korejama. 

Lapić: Nadam se da će ostati mirno

Strah i napetost ne osjećaju ni hrvatski nogometaš, Varaždinac Krunoslav Lovrek, koji igra za južnokorejski Jeonbuk Hyundai. O napadu Sjeverne na Južnu Koreju čuo je u autobusu dok se vozio na trening. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čuli smo na vijestima i odmah sam nazvao menadžera, no rekao je da nema opasnosti. Smješten sam 200 kilometara južno od Seula, nema zračnih uzbuna i nismo u skloništu. Ne osjećam nelagodu ni strah, normalno funkcioniramo i treniramo - kaže Lovrek. I njegov kolega Stipe Lapić također je u Koreji. Potvrdio nam je kako je situacija malo napeta, ali nije kritična. 

- I prije je bilo sličnih napada, no ovaj je specifičan po tome što im je Južna Koreja uzvratila. Pucnjave više nema, zasad je dobro i nadam se da će tako ostati. U protivnom, treba bježati odavde - kroz smijeh nam je rekao Stipe Lapić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...