Obavijesti

News

Komentari 12

Noina arka bilja: Skupljaju one vrste nužne za opstanak ljudi

Znanstvenik iz Milenijske banke sjemena, dr. Jonas Müller posjetio je prošli tjedan Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, kako bi se upoznao s hrvatskim autohtonim biljem

VIDEO

Milenijska banka sjemena u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu najveća je banka sjemena za čuvanje izvan njegova prirodnog staništa na svijetu.

Bavi se očuvanjem biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje te onih koje će biti nužne za opstanak ljudi u budućnosti, a cilj im je do 2020. godine sakupiti sjeme 25 posto svjetske flore.Trenutačno surađuju s 80 zemalja, a jedan od partnera uskoro bi mogla postati i Hrvatska.

Znanstvenik iz Milenijske banke sjemena, dr. Jonas Müller posjetio je prošli tjedan Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, kako bi se upoznao s hrvatskim autohtonim biljkama i razgovarao o suradnji.

- To je kao Noina arka, ali i više od toga. Noina arka je u smislu da moramo zaštiti te biljke od propadanja i očuvati ih. No mi radimo i na istraživanju tih biljaka, ispitujemo koliko su otporne, mogu li se koristiti za lijekove ili hranu - govori Müller i dodaje kako želi omogućiti da se one koriste, jer ističe kako kolekcija sjemena nije kao kolekcija poštanskih marki, koja se samo gleda nego im je važna i njihova korist za čovječanstvo.

U banci trenutačno imaju dvije milijarde sjemena od više od 30.000 vrsta biljaka iz 140 zemalja. Ono nije očuvano samo kako bi se zaštitila biljna raznolikost nego se čini sjeme dostupnim za održivo korištenje u poljoprivredi, vrtlarstvu, šumarstvu i staništima na kojima su te biljne vrste izumrle.

Projekt je pokrenut 2000. godine, kao “polica osiguranja” protiv izumiranja biljaka u divljini i za čuvanjem njihova sjemena za budućnost.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"