News

Komentari 3

Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline

Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline

Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric. Autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kn. Dobitnik će biti poznat u siječnju 2020. U konkurenciji je i književnica Olja Knežević

Roman je pun mog svijeta. Moj svijet ne čine samo stvarni događaji. Moj svijet čine priče koje sam slušala, ljudi kojih se prisjećam, stvari o kojima sam maštala, neispunjeni planovi i snovi mojih suvremenika, sugrađanki, susjeda, prijateljica, rekla je književnica Olja Knežević.

Ona je s romanom “Katarina, velika i mala” s 12 književnika ušla u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

- ‘Katarina, velika i mala’ moj je treći roman, a sama naratorica, Katarina, moja, da tako kažem, ’treća žena’ u trilogiji žena koje su iz svoje zemlje otišle živjeti negdje drugdje. Što ih je natjeralo da rascijepaju ili u potpunosti razbiju svoj prvotni identitet, a onda na teži način, bez sigurnosne mreže, svim svojim osjetilima, srcem, mozgom i stomakom, dakle dubinski iskustveno, nanovo izgrade same sebe. U uspostavljanju svojih novih uporišta, svaka se od njih morala vratiti u zemlju iz koje je otišla, svaka na drugačiji način i iz različitog razloga. Katarina je od te moje tri žene i najstarija, samim time i najsvjesnija onoga što joj se događa, što je sama i pokrenula - rekla je Olja i dodala kako je ideju dobila slučajno.

- Katarinin mi se glas javio jednog siječanjskog predvečerja. Volim kad se početna inspiracija javi u obliku glasa pripovjedačice. Ponekad se javi kao prva scena, to je bio slučaj s mojim prethodnim romanom ‘Gospođa Black’, i zato je ‘Gospođa Black’ pisana u trećem licu - kaže književnica.

Dodaje da gospođa Blace drugačiji lik od Katarine jer je diskretna, tajnovita, a Katarina je zrelija i izborila se da priča direktno.

- Nakon početne inspiracije, pisanju romana pridružuje se još jedna gospođa a to je disciplina. Disciplina preuzima stvar jer to znači sjedanje za stol za kojim se piše, dok inspiracija počne dolijetati kad se njoj prohtije, najčešće kad smo opušteni, dok se tuširamo, šetamo, vježbamo ili tonemo u san. Tragove ideja koje je donijela ta hirovita inspiracija onda slažemo pokoravajući se disciplini Posebnost romana je upravo u Katarini. Čar mog romana je u vještini pripovijedanja, u iskrenosti žene koja piše o ženi, u hrabrosti kojom sam pisala, u nebježanju od neiskvarenog pogleda na ljubav, na muškarce, društvena zbivanja i - tome što ni u jednom trenutku taj roman nije dosadan - objasnila je Olja Knežević.

Ovogodišnja nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020.

Najčitaniji članci