Obavijesti

News

Komentari 3

Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline

Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline
4

Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric. Autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kn. Dobitnik će biti poznat u siječnju 2020. U konkurenciji je i književnica Olja Knežević

VIDEO

Roman je pun mog svijeta. Moj svijet ne čine samo stvarni događaji. Moj svijet čine priče koje sam slušala, ljudi kojih se prisjećam, stvari o kojima sam maštala, neispunjeni planovi i snovi mojih suvremenika, sugrađanki, susjeda, prijateljica, rekla je književnica Olja Knežević.

Ona je s romanom “Katarina, velika i mala” s 12 književnika ušla u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

- ‘Katarina, velika i mala’ moj je treći roman, a sama naratorica, Katarina, moja, da tako kažem, ’treća žena’ u trilogiji žena koje su iz svoje zemlje otišle živjeti negdje drugdje. Što ih je natjeralo da rascijepaju ili u potpunosti razbiju svoj prvotni identitet, a onda na teži način, bez sigurnosne mreže, svim svojim osjetilima, srcem, mozgom i stomakom, dakle dubinski iskustveno, nanovo izgrade same sebe. U uspostavljanju svojih novih uporišta, svaka se od njih morala vratiti u zemlju iz koje je otišla, svaka na drugačiji način i iz različitog razloga. Katarina je od te moje tri žene i najstarija, samim time i najsvjesnija onoga što joj se događa, što je sama i pokrenula - rekla je Olja i dodala kako je ideju dobila slučajno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Katarinin mi se glas javio jednog siječanjskog predvečerja. Volim kad se početna inspiracija javi u obliku glasa pripovjedačice. Ponekad se javi kao prva scena, to je bio slučaj s mojim prethodnim romanom ‘Gospođa Black’, i zato je ‘Gospođa Black’ pisana u trećem licu - kaže književnica.

Dodaje da gospođa Blace drugačiji lik od Katarine jer je diskretna, tajnovita, a Katarina je zrelija i izborila se da priča direktno.

- Nakon početne inspiracije, pisanju romana pridružuje se još jedna gospođa a to je disciplina. Disciplina preuzima stvar jer to znači sjedanje za stol za kojim se piše, dok inspiracija počne dolijetati kad se njoj prohtije, najčešće kad smo opušteni, dok se tuširamo, šetamo, vježbamo ili tonemo u san. Tragove ideja koje je donijela ta hirovita inspiracija onda slažemo pokoravajući se disciplini Posebnost romana je upravo u Katarini. Čar mog romana je u vještini pripovijedanja, u iskrenosti žene koja piše o ženi, u hrabrosti kojom sam pisala, u nebježanju od neiskvarenog pogleda na ljubav, na muškarce, društvena zbivanja i - tome što ni u jednom trenutku taj roman nije dosadan - objasnila je Olja Knežević.

Ovogodišnja nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti