Obavijesti

News

Komentari 12

'Ne treba se nadati napretku, u 2012. očekuje nas stagnacija'

'Ne treba se nadati napretku, u 2012. očekuje nas stagnacija'
1

Gosti u emisiji '60 minuta s Tihomirom Ladišićem' složili su se da će 2012. godina za Hrvatsku biti mukotrpna, a broj nezaposlenih u ožujku će se još povećati

VIDEO

Povodom stupanja na snagu novog PDV-a Tihomir Ladišić je u novoj emisiji na televiziji 24sata, '60 minuta s Tihomirom Ladišićem', ugostio Hongjooa Hahma, direktora Svjetske banke za Hrvatsku, Darka Lorencina, pomoćnika ministra gospodarstva za investicije i Damira Novotnyja, ekonomskog analitičara.

Između ostalog, gosti su dali svoju procjenu Hrvatske u 2012. Što nas čeka, rast ili stagnacija? Novotny smatra da nas očekuje stagnacija.

- Ako je bude možemo biti zadovoljni. Ne smijemo buditi optimizam ili razmišljati o značajnijem napretku, rekao je.

Predstavnik Vlade, Lorencin smatra da ipak treba ostaviti i prostora optimizmu. Pokazat će se rezultati rada Vlade koja je utvrdila smjernice koje bi trebale dati najbrže rezultate u smjeru investiranja. Ipak, i on je dodao da će 20112. biti mukotrpna godina u kojoj je bitno pokrenuti investicijski ciklus i gospodarstvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hahm također 2012. vidi kao vrlo tešku godinu za Hrvatsku. Mišljenja je da se ne može očekivati veliki rast jer je ekonomija u popriličnim teškoćama. 

Gosti su se osvrnuli i na mišljenje veleposlanika SAD- u Hrvatskoj Jamesa B. Foleya koji smatra da u zemlji nije atraktivna investicijska klima. Po Lorencinu izjava je realna. Iako je zemlja interesantna za investicije, ipak nas se obilazi kada treba doći do potpore. Dok smo u zakonodavnom okviru poželjni, u praktičnom nismo i trebaju se napraviti promjene na tom području. 

I Hahn smatra da kultura zemlje i ljudi imaju velike kapacitete, postoje pravne prepreke pa je potrebno donijeti nove odluke koje bi olakšale ulaganja. Novotny smatra da u Hrvatskoj vlada opće neraspoloženje prema investitorima. Vlada po njemu treba osigurati više prostora privatnom sektoru. 

Ideja Vlade je da javni sektor preuzme ulogu pokretanja investicijskog ciklusa. Ulagati se planira u energetiku. Novoty otvaranje radnih mjesta smatra prioritetom, a ona se po njemu ne mogu stvariti u energetici. Iako Hahn ne vidi veliku razliku između ulaganja u javna ili privatna poduzeća, na području energetike ipak treba duže vrijeme da se vidi napredak, a postoje područja koja se mogu pokrenuti već ove godine, kao što su Luka Ploče ili Luka Rijeka pa bi se možda trebalo s tim krenuti. 

Od četvrtka u Hrvatskoj je na snazi novi PDV. I dok Novoty nije za povećanje jer misli da to neće imati bitne učinke u fiskalnom sektoru, Lorencin je PDV opisao kao najizdašniji prihod države koja više ne može trošiti ono što nema. Dodao je da se u kratkom vremenu se trebamo preustrojiti i staviti ekonomiju na noge.

Ono što je svakako zabrinjavajuće je visoka stopa nezaposlenosti. U Hrvatskoj je u siječnju bilo 334.351 nezaposlenih. Pomoćnik ministra rekao je da će u ožujku brojka biti još veća. Novim investicijskim ciklusom Vlada očekuje da će se tijekom ove godine stopa nezaposlenosti smanjiti za tri do četiri posto. 

Hahn Hrvate smatra pametnom nacijom koja treba iskoristiti svoja znanja i vještine i na taj način kreirati nova radna mjesta. Hrvatska nije jedinstvena u svojoj situaciji, takvo je globalno stanje, a najbitnije je kreirati nova radna mjesta. 

Lorencin je dodao da nije realno očekivati od Vlade da se u 60 dana bilo što konkretno pokrene, ali i dalje stoje iza svih svojih obećanja. 













Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a