Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Još jedna optužnica: Kalmeta oštetio državu za 612.000 kn

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti

Dino stanin/PIXSELL
Foto: Dino stanin/PIXSELL
113 komentara

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. 

Optužnicom se Kalmeti stavlja na teret da je, tijekom 2007. i 2008. godine, u Zagrebu, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s odgovornom osobom trgovačkog društva Fimi Media dogovorio produkciju filma „Prometna renesansa Hrvatske“ time da se realizacija navedenog podvede pod izuzeće od postupka javne nabave, znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva.

Sukladno dogovoru, trgovačko društvo je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavilo račun od 612.159,40 kuna, koji račun Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva i osnovanost predmetnog računa.

Potom je Kalmeta s odgovornom osobom društva Fimi Media  dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa nakon čega je društvo Fimi Media sačinilo ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008., koji je u ime Ministarstva potpisao Kalmeta. Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je Kalmeta Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna, objavio je USKOK.

Afera Remorker

Zagrebački Županijski sud 10. studenog je u cijelosti potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te ostalih u tzv. HAC-ovu kraku afere Remorker. 

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Božidar Kalmeta izjavio je da je to očekivao i da će svoju nevinost dokazati na sudu. Rekao je kako se neće povući sa stranačke niti s funkcije gradonačelnika.

-Drago mi je da je optužnica potvrđena, da mogu napokon pred sudom dokazati svoju nevinost. Ovo predugo traje, već više od dvije i pol godine - kazao je.

Možda vas zanima i ovo:
Message