Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
159 komentara

Nova recesija pred vratima: Ne dižite kredite i počnite štedjeti

Zadnji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu, Hrvatskoj je trebalo sedam godina da se iz nje izvuče. Nezaposlenost je rasla, a kupovna moć padala

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
159 komentara

Indeks poslovne klime u Njemačkoj, koji izračunava IFO Institut iz Münchena, ovoga je mjeseca zaronio još dublje. U srpnju je indeks poslovne klime u Njemačkoj bio 95,8 da bi u kolovozu pao na 94,3 boda, što je ujedno najniža razina od studenoga 2012. godine

Osim zastoja gospodarskog rasta u Njemačkoj, globalnoj ekonomiji prijeti i usporavanje gospodarstva Kine te Trumpovi trgovinski ratovi. Zadnji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu, Hrvatskoj je trebalo sedam godina da se iz nje izvuče. Nezaposlenost je rasla, a kupovna moć padala. 

- Hrvatska ne upravlja svojom ekonomijom, tako da smo ponovno potpuno nespremni za dolazak recesije. Da bi mogli reagirati na recesiju, morali bismo u svojim rukama imati mehanizme upravljanja vlastitom ekonomijom. Pa kad krene nizbrdo, da možemo upotrijebiti kočnice. Mi te kočnice na žalost nemamo. Jednako tako, kada ima dovoljno goriva, treba dati gas i savladati sve uzbrdice. U godinama rasta, mi ni to nismo uspjeli napraviti - rekao je prof. dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista za Slobodnu Dalmaciju. 

Ističe da, kad već država nije spremna za recesiju, za nju se mogu pripremiti njezini građani. 

Kako se pripremiti? 

- Ovo je pravo vrijeme za štednju. To je važna odluka u vođenju osobnih financija u doba rasta. Građani bi trebali biti oprezni i oko podizanja novih većih kredita. Prošli su put upravo zbog zaduženja koje nisu mogli otplaćivati brojni građani otišli u blokadu - rekao je. 

One koji planiraju otići vani raditi Jurčić upozorava da ni tamo neće cvjetati ruže. Jer su i te zemlje za vrijeme prošle recesije pokušale zadržati postojeća radna mjesta, a ne otvarati nova. 

Jurčić savjetuje i da bi građani trebali stvoriti financijsku zalihu za ključne potrebe kao što su hrana i režije za godinu dana unaprijed. Ukoliko netko ima vrt, kaže Jurčić, barem će uštedjeti na hrani ukoliko ostanu bez posla. Preporučuje i ne ulaziti u velike kredite, primjerice za stan ili automobil te da se ne pouzdate u odlazak u inozemstvo. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message