Obavijesti

News

Komentari 49

'Novac odlučuje pobjednika, to vodi u amerikanizaciju izbora'

'Novac odlučuje pobjednika, to vodi u amerikanizaciju izbora'
3

Ivan Pernar tvrdi da bi se ukidanjem financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna 'presjekao gordijski čvor i otvorila nova era u hrvatskoj politici'.

VIDEO

Nositelj liste Živog zida na EU izborima Tihomir Lukanić i saborski zastupnik Ivan Pernar u nedjelju su u Dubrovniku dali potporu inicijativi "Uzmite novac strankama", koja skuplja potpise za referendum o ukidanju financiranja stranka iz državnog proračuna, a Pernar je na štandu inicijative izjavio da Hrvatska 'ide prema amerikanizaciji izbora'.

 Na konferenciji za novinare na štandu inicijative koja od danas skuplja potpise, Pernar je rekao kako je njemu logično da se stranke financiraju od članarina i donacija.

 Tvrdi da bi se ukidanjem financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna 'presjekao gordijski čvor i otvorila nova era u hrvatskoj politici'.

 Hrvatska trenutno ide prema amerikanizaciji izbora jer pobjednika odlučuje novac, a ne volja naroda, ustvrdio je zastupnik Pernar. 

 „Stranke u kampanji troše enormne količine novca jer svojim radom nisu pridobile birače. Umjesto da se dokažu svojim radom, dokazuju se propagandom na teret tih istih ljudi kojima manipuliraju. Želimo izborni proces iz ruka elite vratiti građanima“, izjavio je Pernar.

 Po njegovu mišljenju 'nema boljeg trenutka za raspravu o financiranju političkih stranaka i njihovih kampanja od vremena izborne kampanje' za izbore.

 Predstavnik inicijative „Uzmite novac strankama“ Denis Martinić rekao je kako vjeruje da će, bez obzira što je riječ o teškom zadatku, uspjeti skupiti potreban broj potpisa. „Stranke se trebaju financirati isključivo donacijama“, izjavio je Martinić.

Nositelj liste Živog zida na izborima za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je da stranke enormnim iznosima javnog novca grade imidž bez utemeljenja.

„Prikupljamo potpise kako bismo referendumom građanima u ruke dali odluku. Možemo korjenito promijeniti hrvatski politički sustav. Direktna demokracija je najviši mogući oblik demokracije i najpravedniji način odlučivanja o odnosu građana prema tijelima javne vlasti“, izjavio je Lukanić.

Pozvao je stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije da izađu na izbore za Europski parlament kako se izbjegao scenarij slabog odaziva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)