Obavijesti

News

Komentari 8

'Novac za rijetke i teške bolesti nećemo trošiti za druge svrhe'

'Novac za rijetke i teške bolesti nećemo trošiti za druge svrhe'
1

Udruga roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da novce koje su građani prikupili za lijek Spinrazu namjerava potrošiti u druge svrhe

VIDEO

Ministarstvo zdravstva u utorak je odbacilo optužbe da se novac prikupljen na posebnom uplatnom računu za liječenje rijetkih i teških bolesti namjerava trošiti u druge svrhe, poručivši kako će ta sredstva u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna biti utrošena striktno namjenski i transparentno, o čemu će javnost biti informirana.

Udruga roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da novce koje su građani prikupili za lijek Spinrazu namjerava potrošiti u druge svrhe, zbog čega mu se,  kažu, ne smije dozvoliti da upravlja Fondom za inovativne terapije.

'Kujundžić novce za Spinrazu želi potrošiti u druge svrhe'
'Kujundžić novce za Spinrazu želi potrošiti u druge svrhe'

Iz prozvanog Ministarstva podsjećaju da je uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove otvoren u prosincu 2017., a sredstva na tom računu prikupljaju se uplatama pravnih i fizičkih osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U priopćenju naglašavaju i kako je Ministarstvo krovno regulatorno tijelo za područje zdravstva u Hrvatskoj koje u svom radu poštuje pravila medicinske struke, a samo ne propisuje i ne odobrava liječenje.

Odluku o tome koji će se lijekovi financirati ne donosi Ministarstvo, već će se iz sredstava koja su prikupljena financirati samo oni lijekovi i načini liječenja za koje se od strane medicinske struke procijeni da su stručno i medicinski opravdani i indicirani.

Kujundžić: Imamo 1,5 milijuna kuna, dosad to nismo koristili
Kujundžić: Imamo 1,5 milijuna kuna, dosad to nismo koristili

Povjerenstvo kontinuirano radi, analizira pojedinačne slučajeve pacijenata, te zasjeda više puta mjesečno, ističu u priopćenju.

Napominju da su o iznosu koji je prikupljen putem uplatnog računa mediji redovito obavještavani te da je stanje na tom računu 28. ožujka bilo 1.523.338,76 kuna, a zadnja uplata zaprimljena je 20. ožujka.

Sredstva će biti utrošena striktno namjenski i transparentno

- Sredstva s tog računa još nisu utrošena, a bit će utrošena striktno namjenski i transparentno, o čemu će javnost također biti informirana. Navedeni račun, sukladno praksi u drugim europskim državama, samo je pomoćni način prikupljanja sredstava za skupe lijekove - poručuju iz Ministarstva.

Naglašavaju da navedeni račun nipošto nije glavni izvor financiranja liječenja posebno skupim lijekovima te ga ne treba miješati s Fondom za posebno skupe lijekove koji postoji od 2005. i koji se u cijelosti financira iz državnih sredstava.

'Protiv Kujundžića i Petrova se pokreće disciplinski postupak'
'Protiv Kujundžića i Petrova se pokreće  disciplinski postupak'

Fond za skupe lijekove ustanovljen je u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje još 2005., kada je iznosio samo 23 milijuna kuna. Od tada sredstva dostupna za financiranje posebno skupih lijekova višestruko su povećana, pa je tako u 2015. bilo osigurano oko 747,4 milijuna kuna, u 2016. oko 933,5 milijuna kuna, u 2017. oko 1,15 milijarde kuna, a u 2018. godini 1,46 milijarde kuna (što je za 27 posto više u odnosu na utrošena sredstva u 2017.), navodi Ministarstvo.

Poručuju da se kontinuirano povećanje sredstava Fonda za skupe lijekove HZZO-a radi upravo s ciljem da se građanima Hrvatske, kako bolesnoj djeci, tako i odraslima, u okviru postojećih mogućnosti učini dostupnim što širi spektar novih skupih načina liječenja te da HZZO vrlo brzo uvrštava na listu dokazano učinkovite lijekove, a neki skupi lijekovi dostupni su hrvatskim građanima i ranije nego u znatno bogatijim europskim državama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje