Obavijesti

Promo sadržaj

Nove mogućnosti protiv raka debelog crijeva

Nove mogućnosti protiv raka debelog crijeva
3

Korištenje proizvoda iz ljekovitih gljiva dovelo je do zaustavljanja rasta i širenja tumora, lakšeg podnošenja kemoterapije i zračenja, te tri puta većeg preživljenja kod oboljelih od raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka kod oba spola, te zahvaća debelo crijevo (kolon) i/ili završno crijevo (rektum). U Hrvatskoj trend je rasta i pojavnosti (sada oko 3 tisuće novootkrivenih slučajeva godišnje), ali i smrtnosti (oko 1,500 osoba godišnje) – što je u suprotnosti sa blagim padom smrtnosti u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU. Dva važna faktora za razvoj raka debelog crijeva je prehrana industrijski prerađenom hranom i starost – zato je ova bolest mnogo učestalija u razvijenim zemljama. Također je povećan rizik kod onih koji imaju oboljele u široj obitelji (genetska sklonost), dugotrajne upale crijeva, polipe, prekomjernu težinu te manjak prehrambenih vlakana i fizičke aktivnosti.

Prvi simptomi su probavni poremećaji (zatvor, proljev), slabost i gubitak tjelesne težine. S obzirom na tako „obične“ simptome, pacijenti se obično javljaju tek u uznapredovaloj fazi, kada tegobe postaju izraženije, a izgledi uspješnog liječenja slabi. Prevencija ove bolesti, osim zdrave prehrane i adekvatne tjelovježbe, treba uključivati i preventivne preglede (test okultnog krvarenja, kolonoskopija) i testove (npr. iz krvi tumorski biljezi CEA i CA 19-9). To je osobito važno u rizičnim skupinama: starija dob (osobito 65+ godina), postojanje polipa ili bolesti u obitelji.

Kad je moguće liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Najčešće metastazira u jetru (pluća ili kosti), što je inoperabilno i znači lošu prognozu.

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Oboljelima treba sva moguća pomoć, a tu ima mjesta i za prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Velika većina oboljelih od raka koristi i alternativnu terapiju dijetetskim preparatima kako bi poboljšali svoje šanse. Ljekovite gljive su sigurno među najboljim sredstvima. Beta glukani i druge ljekovite tvari iz ljekovitih gljiva dokazano zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ti se učinci obično brže i lakše postižu uz onkološko liječenje, ali su mogući i nezavisno.

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva „Dr Myko San“ kod 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom. Oni su, uz standardno liječenje, koristili i velike doze ekstrakata od 40 do 270 dana (prosječno 70), nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama).

Ukratko, primijećeno je neškodljivo zaustavljanje rasta i širenja tumora, lakše podnošenje kemoterapije i zračenja, te veće preživljenje kod raka debelog crijeva ako se koriste ovi proizvodi.

 

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije, te se tako održava ili poboljšava kvaliteta života oboljelih.

Ekstrakti ljekovitih gljiva su pokazali snažniju regresiju metastaza raka debelog crijeva nego sama kemoterapija, a neškodljivi su za jetru.

U metastatskom stadiju bolesti svega 5-8% pacijenata preživi 5 godina. Korištenjem intenzivne mikoterapije ta je stopa povećana na 26,5%. Dok je srednje preživljenje u svih oboljelih od ove vrste raka u SAD iznosilo 29,2 mjeseca, srednje preživljenje uz dodatak ekstrakata gljiva iznosilo je 38 mjeseci.

Oba smo podatka, u nedostatku domaćih podataka, usporedili sa znatno boljim američkim podacima. Osim toga, vrijeme smo mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još bolji.

Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju!

Dr. sc. Ivan Jakopović

KONZULTACIJE:
ivan.jakopovic@inet.hr
Tel. 01/466 00 95

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu