Obavijesti

Promo sadržaj

Nove mogućnosti protiv raka dojke

Nove mogućnosti protiv raka dojke
3

Tvari iz nekih gljiva neškodljivo zaustavljaju rast i širenje tumora, olakšavaju podnošenje kemoterapije i zračenja, te povećavaju 5-godišnje preživljenje kod metastatskog raka dojke za preko 40%

Unatoč svim naprecima u medicini, borba protiv raka nije ni izdaleka gotova. Standardne onkološke terapije (kirurgija, kemoterapija i zračenje) skromno povećavaju preživljenje – uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Nema revolucije u liječenju raka, a svjedoci smo prave epidemije svih oblika raka.

Rak dojke najčešći je tumor kod žena. Kod nas u Hrvatskoj je također u porastu, a po smrtnosti smo iznad prosjeka Europske unije. Kod raka dojke rana dijagnostika ipak ima smisla – pacijenti imaju odlične izglede za oporavak ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi i na vrijeme počne liječiti. Karcinom dojke gotovo ne reagira na kemoterapiju i kod metastatske bolesti prognoza je vrlo loša.

Ekstrakti gljiva pomažu protiv raka dojke

Većina pacijenata s rakom dojke koristi i komplementarnu/alternativnu terapiju raznim dijetetskim preparatima kako bi poboljšali svoje šanse. Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da najbolje rezultate daje korištenje ljekovitih gljiva. Beta glukani i druge ljekovite tvari iz ljekovitih gljiva zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ti se učinci obično brže i lakše postižu udruženo s kemoterapijom i zračenjem, ali su mogući i nezavisno. Iako su ti rezultati mogući i nezavisno, lakše i brže se postižu uz onkološko liječenje.

Istraživanje na ljudima

To je potvrđeno i u mojem istraživanju ekstrakata ljekovitih gljiva poduzeća Dr Myko San na 89 pacijenata s karcinomom dojke. Oni su koristili velike doze ekstrakata, u prosjeku tokom 70 dana, nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Kod većine pacijenata u studiji primarni tumor nije bio operativno odstranjen, te su bili u posljednjem, proširenom stadiju bolesti.

Metastatski rak dojke (stadij 4) smatra se neizlječivim. Kemoterapija je palijativna („izgubili smo bitku sa bolesti, ali olakšajmo muke oboljelom“), s poboljšanjima u oko 1.5% slučajeva. Kod korisnika ekstrakata ljekovitih gljiva poboljšanja je bilo u 42%, a smanjivanja metastaza u 20% slučajeva.

 

Ekstrakti ljekovitih gljiva povećali su 5-godišnje preživljenje metastatskog raka dojke sa 14 na 20%. Rezultat je zapravo još i bolji. Zbog nedostatka domaćih podataka preživljenje smo usporedili sa američkim podacima, gdje mjerenje preživljenja počinje od dijagnoze. Mi smo počeli mjeriti od početka mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon dijagnoze).

Ovo istraživanje je dokazalo da je:

• dugoročno korištenje velikih doza ekstrakata ljekovitih gljiva potpuno neškodljivo, te ne utječe negativno na uobičajeno liječenje raka dojke,

• rezultira brzim poboljšanjem nakon započinjanja mikoterapije (ukoliko ona traje barem 40–60 dana),

• smanjuje opasnost od širenja bolesti (metastaza),

• učinak je ovisan o dozi, tj. veće doze i duža primjena daje bolje rezultate,

te da korisnici dugoročne intenzivne mikoterapije:

• bolje podnose kemoterapiju,

• imaju bolje opće stanje i kvalitetu života, te

• žive dulje i imaju mnogo bolje stope preživljenja

nego oni koji imaju samo redovnu onkološku terapiju.


Dr. sc. Ivan Jakopović

KONZULTACIJE:

ivan.jakopovic@inet.hr

Tel. 01/466 00 95


Vidi još:

Iskustva korisnika ljekovitih gljiva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini