Obavijesti

News

Komentari 94

Nove škole: Curice i dječaci će biti u uniformama i odvojeni

Nove škole: Curice i dječaci će biti u uniformama i odvojeni
2

Od jeseni nova škola u Zagrebu: Čekaju od Ministarstva obrazovanja dozvolu za rad. Iduće godine u planu im je otvaranje škole koju bi pohađali samo dječaci

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Svaka djevojčica nosit će tamnu suknju, bijelu košulju i crvenu vesticu uz tamne cipele. U razredima će biti oko 15 učenica, a svaka od njih će imati mentora koji će joj pomagati u svladavanju školskog gradiva i s bilo kakvim problemima koje bi mogla imati.

Već od jeseni članovi Roditeljskog instituta za odgoj i obrazovanje (RINO) nadaju se da će s radom početi Osnovna škola Ružičnjak u zagrebačkom Podsusedu. U nju će ići samo djevojčice. Još čekaju dozvolu za rad od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te polako opremaju učionice. Škola za djevojčice bit će u istoj zgradi kao i vrtić Ružičnjak, koji radi na istim principima, a to je veća uključenost roditelja u obrazovanje. Osim što odgojitelji u vrtiću blisko surađuju s roditeljima i međusobno si dijele savjete kako bi odgoj djece bio što individualniji, vrtić organizira i tečajeve za roditelje vezane uz odgoj i obrazovanje. Djeca u vrtiću, njih 23, nisu odvojeni po spolovima, ali u osnovnim školama će biti.

- Ovakva vrsta škola je odavno u inozemstvu prepoznata. U Velikoj Britaniji i Španjolskoj takve škole zauzimaju vodeća mjesta na ljestvici ocjene kvalitete obrazovanja. Želja nam je pridonijeti kvaliteti obrazovanja u Hrvatskoj te sudjelovati u izgradnji društva znanja i bolje Hrvatske - rekao nam je Orlan Baždar, predsjednik Roditeljskog instituta za odgoj i obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na internetskim stranicama škole Ružičnjak stoji kako će naglasak biti na individualnom podučavanju te razvoju karaktera i vrlina, usađivanju vrijednosti te radu na moralnom razvoju i društvenoj odgovornosti.

Iako program zvuči slično programu većine vjerskih škola, ona nije takva. Učenje se bazira na kršćanskim vrijednostima, no kurikulum neće odstupati od nacionalnog, barem u početku.

- S vremenom ćemo, uz odobrenje ministarstva, dodavati određene posebnosti, kao što je mentorstvo. Ideja mentorstva je da razredni nastavnici budu mentori, a njih bismo dodatno educirali za to - rekao nam je Baždar. Nakon osnivanja škole za djevojčice, žele otvoriti i drugu - samo za dječake.

- Osnovna škola Lotrščak jedna je od lijepih želja i ciljeva našeg projekta. Za sada idemo korak po korak - kaže Baždar i ističe kako je interes za školu velik. Ne otkriva koliko je roditelja već rezerviralo mjesta za svoje kćeri. U Roditeljskom institutu nas uvjeravaju kako različita istraživanja pokazuju da djeca koja idu u odvojene škole po spolu imaju bolje akademske uspjehe. No tema nije toliko jednostavna.

Psiholozi: Podjela djece nema velikog pozitivnog učinka na uspjeh

- Naravno da svatko ima pravo odlučiti kakvo će obrazovanje njegovo dijete imati, no podjela djece po spolovima nema nekog velikog pozitivnog učinka na akademski uspjeh, odnosno na intelektualni razvoj - kaže psihologinja Tatjana Dejanović Šagadin iz Psihološkog savjetovališta Tesa.

Istina je, dodaje, da se dječaci i djevojčice drugačije razvijaju, ali to se odnosi na društveno-emocionalni razvoj, a ne i na intelektualni.

- Riječ je zapravo o individualizaciji učenja. Trebalo bi početi od toga da su nastavni sadržaji individualizirani te da svaki profesor treba prilagoditi gradivo i način učenja svakom učeniku - kaže Dejanović Šagadin.

Upozorava i na to kako bi u spolno odvojenim školama problema mogli imati dječaci koji nisu tradicionalno maskulini, i obrnuto, no to je već pitanje roda i rodnog identiteta.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1