Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

'Nove Vučićeve izjave su samo jalova i promašena provokacija'

Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa, priopćeno je iz Vlade...

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Reuters/Pixsell
55 komentara

Vlada Republike Hrvatske reagirala je danas na govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u nedjelju na Kosovu.

"U svom govoru održanom 9. rujna 2018. u Kosovskoj Mitrovici srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić između ostalog izjavio: „u Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“ te „Milošević je bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji“.

Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice.

AljmaÅ¡: Predsjednica Grabar-Kitarović prisustvovala misnom slavlju na blagdan Velike Gospe PREDSJEDNICA REAGIRALA: 'Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora'

Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. No taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti. Unatoč nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica EU-a i NATO-a.

SKANDALOZNI VUČIĆEV GOVOR: 'Milošević je bio veliki lider, a u Kninu se sada vijori šahovnica'

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“ onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije nažalost zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednica: Vučić ne može nametati teme Hrvatskoj

Ne vidim zašto bi Aleksandar Vučić bio relevantan i nametao teme u Hrvatskoj. Mi želimo dobre odnose sa Srbijom i srpskim narodom.

Poručila je to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević “veliki lider, ali mu želje nisu bile realne” te da se u Kninu vijori šahovnica “koje tamo nikad nije bilo”.

- Neću dopustiti da Vučić nameće teme kojima ću se baviti niti ću se spuštati na razinu da komentiram njegove govore. Mislim da on sam o sebi najbolje govori - poručila je.

MRAK TARITAŠ: 'Vučićev govor treba osuditi, to je neprimjerena retorika 90-ih'

Za ministra branitelja Tomu Medveda izjave srbijanskog predsjednika su apsolutno neprihvatljive. Naveo je kako je Hrvatska uvijek znala reagirati na pravi način, a siguran je da će tako biti i ovoga puta. 
- Mi u Hrvatskoj pridajemo previše pažnje Vučiću. Ono što on govori u velikoj mjeri usmjereno je na njegove pristaše i glasače. Hrvatska se treba baviti svojim gospodarskim i demografskim pitanjima - rekao je Medved. Stav oko Vučićevih izjava tražili smo od Vlade i MVP-a, ali do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.

Bulj: Neće nam Šešeljev učenik sve narušiti

- Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikad nije bio hrvatski. Odmah bih povukla veleposlanika iz Beograda - napisala je na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor. Mostovu savjetu za branitelje nevjerojatna je šutnja institucija, ali i što MVP nije uložilo protestnu notu i poduzelo druge mjere prema Srbiji.
- Vučićevo velikosrpsko ponašanje došlo je do vrhunca. Njegove izjave su neprihvatljive, ali nisu neočekivane - kaže čelnik savjeta Vlado Marić. Iznenađuje ga šutnja udruga branitelja iz Domovinskog rata.

- Hrvatski barjak i grb su stoljećima u Kninu i tako će ostati. Srbi su branili Hrvatsku i ostali živjeti u ovoj državi. U Kninu ljude ne treba iseljavati, nego useljavati, stvarati bolje uvjete života. Zar ćemo dopustiti da Šešeljev učenik Vučić narušava sve što smo do sada postigli - upitao je Miro Bulj 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message