Obavijesti

News

Komentari 0

Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome korona virusa za nekoliko sati, uzima se odmah

Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome korona virusa za nekoliko sati, uzima se odmah
2

Ovaj lijek, koji, kako su pokazala klinička ispitivanja smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 posto, odobren je u studenome 2021. Liječenje Paxlovidom i Molnupiravirom zaustavlja razmnožavanje virusa

VIDEO

U Ujedinjenom Kraljevstvu se oko 30.000 pacijenata oboljelih od težeg oblika covida-19 liječi vrlo učinkovitim 'najsuvremenijim' antivirusnim lijekovima koji djeluju na simptome covida i na poboljšanje simptoma bolesti 'u roku od nekoliko sati', objavila je u utorak britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Britanija je u veljači odlučila proširiti pristup Pfizerovu oralnom antivirusnom lijeku protiv covida, Paxlovidu, i primijeniti ga u liječenju tisuća Britanaca s ugroženim imunosnim sustavom.

Zdravstvena služba je u utorak objavila da je dosad nabavila gotovo pet milijuna doza Paxlovida i ostalih sličnih antivirusnih lijekova, poput Molnupiravira.

Paxlovid, lijek koji je razvila tvrtka Pfizer, odobren je za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU-u i SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ispitivanja su pokazala da njegova primjena smanjuje rizik od smrti ili hospitalizacije za 88 posto u kliničkim ispitivanjima provedenim među visokorizičnim osobama tijekom petodnevnog liječenja.

FILE PHOTO: Pfizer and Merck oral COVID-19 pills arrive at Misericordia hospital, in Grosseto

Trenutačno se savjetuje da se lijek uzima u ranim fazama covida.

NHS je objavio da je Paxlovid dosad primilo više od 5000 pacijenata, od čega samo prošli tjedan njih 1200.

Britanija je dosad prijavila 170.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, a premijer Boris Johnson je Paxlovid uvrstio u plan koji će stanovništvu omogućiti kvalitetniji nastavak života s koronavirusom.

Istaknuo je da je on važan jer može smanjiti smrtnost među onima kod kojih nije uočena veća korist od zaštite cjepivom, poput imunokompromitiranih osoba.

- Dok učimo živjeti s covidom, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja s najsuvremenijim načinima liječenja koji su već spasili živote najranjivijih pacijenata u našoj zemlji - rekao je ministar zdravstva Sajid Javid.

Uz Paxlovid znanstvenici ispituju i djelovanje Molnupiravira, pilule koju su proizvele tvrtke Merck & Co i Ridgeback Biotherapeutics.

SAD naredio zaposlenicima da napuste Šangaj zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom
SAD naredio zaposlenicima da napuste Šangaj zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom

Ovaj lijek, koji, kako su pokazala klinička ispitivanja smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 posto, odobren je u studenome 2021.

Liječenje Paxlovidom i Molnupiravirom zaustavlja razmnožavanje virusa u stanicama, pomažući pritom pacijentima da se lakše bore protiv infekcije i da se brže oporave.

Profesor Stephen Powis, liječnik i direktor NHS-a kaže kako je "fantastično to da su, otkako je prije nešto više od mjesec dana najnoviji antivirusni lijek Paxlovid stavljen u upotrebu, tisuće najranjivijih pacijenata uključene u ovaj novi način liječenja koji spašava živote. Antivirusni lijekovi još su jedno oružje u našem arsenalu, a svrha im je smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima s najvećim rizikom od razvoja težih oblika covida."

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a