Obavijesti

News

Novi detalji o slučaju djeteta koje je pojelo ecstasy: Majka im je tek naknadno sve priznala

Novi detalji o slučaju djeteta koje je pojelo ecstasy: Majka im je tek naknadno sve priznala

U rješenju Općinskog suda u Puli od 8. siječnja stoji da, osim što je u krvi djeteta pronađen ecstasy, "prilikom dolaska u bolnicu majka nije navela što se točno dogodilo te je otežala liječenje djeteta"...

VIDEO

Otkrivaju se novi detalji strašnog slučaja roditeljskog nemara bračnog para iz Pule u kojem je beba progutala komadić teške droge Ecstasy ostavljen na stolu, te je primljena u bolnicu u teškom i po život opasnom stanju.

Kako javlja Glas Istre, roditelji su im potvrdili navode iz rješenja Općinskog suda u Puli temeljem kojeg im je dijete privremeno oduzeto, dok za dio tvrde da ne odgovara istini.

Nakon novogodišnjeg druženja s dvoje prijatelja mladi par iz Pule ostavio je komadić tabletice ecstasyja na stolu. I, kako kažu oba roditelja, zaboravili su na to. Spletom nesretnih okolnosti doveli su u životnu opasnost svoje 20-mjesečno dijete. Ono je, naime, pronašlo drogu i progutalo ju. Zabrinuti su roditelji pozvali hitnu pomoć te je dijete odmah hospitalizirano. Djelatnici OB Pula pozvali su policiju i roditelji su otišli na obavijesni razgovor, nakon čega ih je policija uhitila zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo - povreda djetetovih prava. Od uhićenja pa do danas roditelji nisu vidjeli svoje dijete, budući da im je ono privremeno oduzeto i smješteno u ustanovu Dom u Lovranu.

Otežali liječenje djeteta?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U rješenju Općinskog suda u Puli od 8. siječnja, međutim, stoji da, osim što je u krvi djeteta pronađen ecstasy, "prilikom dolaska u bolnicu majka nije navela što se točno dogodilo te je otežala liječenje djeteta, koje je u bolnicu dovedeno u teškom stanju, vitalno ugroženo", piše Glas Istre.

Majka, s druge strane, tvrdi da ni ona ni suprug nisu mogli znati što je dijete uzelo da mu je tako pozlilo. Zaboravili su na taj komadić ecstasyja koji se, igrom slučaja, 'zagubio' među osobnim stvarima na radnom stolu. Tek po uvidu u toksikološki nalaz djeteta, nastavlja se u obrazloženju suda, majka priznaje da su ona i suprug tri dana prije nemilog događaja, prilikom dočeka Nove godine, konzumirali kanabis i ecstasy, što je pokazala i njihova toksikološka obrada. Dijete je u to vrijeme bilo povjereno na čuvanje baki, majčinoj majci.

Dijete koje je progutalo ecstasy u Istri bilo je kritično; Otac: Ni žena ni ja nismo to prije uzimali
Dijete koje je progutalo ecstasy u Istri bilo je kritično; Otac: Ni žena ni ja nismo to prije uzimali

Uvidom u testove na prisutnost droga kojima su se roditelji naknadno podvrgli u Zavodu za javno zdravstvo, 12. i 27. siječnja te 3. veljače, razvidno je da su kod oboje svi nalazi bili negativni, osim prvog koji je još pokazivao prisutnost THC-a i lijekova za smirenje. Učestalim testiranjem na opijate mladi par očito želi dokazati da nisu ovisnici. Tvrde da je situacija koja se dogodila bila iznimka, a ne pravilo.

- Ovih dana učestalo vodimo razgovore s Centrom za socijalnu skrb koji, izgleda, utvrđuje naše stanje, ali i uvjete života nas i naših majki. Vjerojatno procjenjuju hoće li produžiti mjeru izdvajanja našeg sina ili neće, hoće li ga povjeriti bakama, ili pak nama. Ne znamo što im je na umu, ali se nadamo da ćemo što prije vidjeti naše dijete, ističe otac djeteta, a s njim se slaže i majka.

- Od početka nesretnog događaja surađujemo s institucijama, nerijetko našom inicijativom, te želimo učiniti sve što je potrebno da dokažemo da nismo ovisnici i da se neizmjerno kajemo zbog svega. Ne moram ni napominjati da se takvo što neće više nikada dogoditi, zaključuje majka.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević potvrdila je Glasu Istre da je upoznata s navedenim slučajem te da prati postupanja nadležnih institucija, ali konkretan predmet ne želi komentirati. Navodi da je Centar za socijalnu skrb dužan po službenoj dužnosti izreći mjeru žurnog izdvajanja djeteta i smjestiti ga u sigurno okruženje u situacijama u kojima je došlo do počinjenja kaznenog djela na štetu djeteta te su život i zdravlje djeteta bili ugroženi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1