News

Komentari 25

Novi detalji popuštanja mjera: Nema ograničenja za pogrebe, svadbe s potvrdom o cijepljenju

Novi detalji popuštanja mjera: Nema ograničenja za pogrebe, svadbe s potvrdom o cijepljenju

Uz ovaj prvi set mjera, s dolaskom ljeta zbog većeg broja stranih turista već se razmišlja i o novim popuštanjima koja se planiraju za sredinu lipnja

Nakon šest mjeseci strogih mjera, u subotu počinje prvo veće popuštanje koje će nas pred ljeto približiti starom normalnom.

Nove mjere Stožer bi trebao predstaviti u petak, nakon što ih još jednom prođu u četvrtak na sjednici Vlade, doznaje Jutarnji List.

Popuštanja se odnose i na druga događanja koja Božinović u ponedjeljak nije spomenuo. Primjerice, na pogrebima više neće biti ograničenja broja prisutnih, ali na snazi će ostati mjere distance, nošenja maski i dezinfekcije te i dalje neće biti izražavanja sućuti kontaktom.

Bit će dopuštene i svadbena slavalja, ali gosti će morati biti ili cijepljeni ili testirani ili potvrditi da su preboljeli covid.

Zatvoreni dijelovi restorana će se otvoriti, ali se maska mora nositi do toaleta i dok se ne dođe do stola.

Na kulturnim događanjima i u crkvama također će moći biti veći broj ljudi, odnosno potrebno je osigurati četiri kvadrata prostora po osobi. Trgovine i šoping-centri i dalje će raditi prema pravilima koja su trenutačno na snazi.

Zbog ljeta i većeg broja turista već se planiraju i nova popuštanja za sredinu lipnja, a to bi trebalo uključiti veća okupljanja, festivale i događanja s većim brojem ljudi, ali s posebnim pravilima.

Ulaz na događanja pod visokim rizikom imat će oni s jednim od tri uvjeta: negativnim testom, potvrdom o cijepljenju ili da su preboljeli koronu. Iako covid-putovnica još nije profunkcionirala, i dalje se 1. lipnja očekuje kao datum kada bi trebala početi njezina primjena.

Vjerojatno će se ići i u novo produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, prvo do 24 sata, a kasnije možda i dulje. 

Najčitaniji članci