Obavijesti

News

Komentari 71

Novi detalji slučaja: Radio je u Agrokoru, pa im je dao kredit...

Novi detalji slučaja: Radio je u Agrokoru, pa im je dao kredit...
1

Objavljeni tonski zapis pokazuje da Zdravko Marić nije sugerirao odobravanje kredita. No predsjednik uprave HBOR-a, Dušan Tomašević, prije je radio za Agrokor...

VIDEO

Dušan Tomašević bio je predsjednik Uprave državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak prošlog prosinca, kad je Agrokoru odobren sporni kredit od 48,3 milijuna eura. 

Tomaševića je na čelo HBOR-a imenovala vlada Kukuriku koalicije početkom 2015. godine. Dosad je samo uskom krugu ljudi bilo poznato da je Tomašević bio i direktor PIK Vrbovca, ali i izvršni direktor Agrokora. U koncernu Ivice Todorića proveo je više od tri godine. Tomašević je s drugom članicom uprave potpisao za kredit svom bivšem poslodavcu Agrokoru, odnosno njegovim tvrtkama PIK Vrbovec, Ledo, Jamnica i Zvijezda. Dobili su ukupno 48,3 milijuna eura s kamatom od 3 do 3,5 posto. 

Kredit je postao sporan jer je predsjednik nadzornog odbora HBOR-a koji je dao suglasnost, još jedan bivši visokopozicionirani “agrokoravac”, ministar financija Zdravko Marić. 

Nacional je objavio dokumente koji pokazuju da su analitičari HBOR-a pobrojili sve boljke Agrokora i dali uvjetna mišljenja na kredite jer su kao grupa prezaduženi, nelikividni, ne plaćaju dobavljače... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HBOR je u četvrtak objavio snimku sjednice Nadzornog odbora. Povod je bila tvrdnja Slavena Dobrovića (Most), koji je također bio na sjednici i u nadzornom odboru, da je Zdravko Marić sugerirao kako trebaju odobriti kredit. Prema snimci se vidi da je to bila laž. Marić se izuzeo od odlučivanja, nije sudjelovao u raspravi.

No analizu na 76 stranica su dobili i on i ostali članovi Nadzornog odbora, pa je teško reći da nije znao stanje u Agrokoru. 

Međutim, predstavnik HBOR-a koji obrazlaže kredite nije spomenuo niti jednu spornu stvar.

Dapače, pojedinačno hvali svaku od četiri tvrtke. U HBOR-u nam kažu da glas koji brani kredit nije glas predsjednika uprave Tomaševića nego jednog zaposlenika čije ime ne žele otkrivati. 

- Radi se o kvalitetnim i što se tiče kreditnog rejtinga vrhunskim firmama - kaže predstavnik HBOR-a.

Tri mjeseca poslije Vlada ih je spašavala od stečaja.

Predstavnik HBOR-a hvali tvrtke kao izvoznike.

Ne spominje dio koji je napisan u analizi, da nisu udovoljavali programu za koji su se kandidirali.

Napominje da su se osigurali nekretninama.

Jedina koja postavlja pitanja je potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ali prilično benigna.

Na kraju zaključuje: 'Valjda će im ovo pomoći da plaćaju u roku. I svi su se u Nadzornom odboru nasmijali...'

- Ispričavam se ministru Mariću. Pogriješio sam, a nakon snimke mi se povratilo sjećanje - rekao je četvrtak Dobrović.

HDZ-ovac Branko Bačić je nakon objave snimke rekao da je sad jasno kako nema razloga za istražno povjerenstvo i da je jasno da je Marić čist u slučaju.

Vratili ga u Podravku

Dušan Tomašević je prije HBOR-a, osim u Agrokoru, radio i u Podravci, iz koje je otišao s dva milijuna kuna otpremnine u dionicama. Plenkovićeva vlada ga je iz HBOR-a smijenila ovog siječnja. Nova uprava Podravke, tvrtke kojoj je država suvlasnik, Tomaševića je imenovala za potpredsjednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.