Obavijesti

News

Komentari 2

Novi glavni državni odvjetnik znat će se do kraja svibnja?

Novi glavni državni odvjetnik znat će se do kraja svibnja?
1

Vlada će izabrati jednog od šest kandidata za nasljednika Dražena Jelenića i s njim ići pred Sabor koji ga treba izabrati. U HDZ-u se nadaju da bi to moglo biti za mjesec dana

VIDEO

Državnoodvjetničko vijeće na jučerašnjoj sjednici utvrdilo je listu od šest kandidata za mjesto glavnog državnog odvjetnika te su njihove prijave uputili Vladi na daljnje postupanje.

Na natječaj su se javili zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek( kao v.d. je naslijedila Dražena Jelenića, koji je zbog pripadnosti masonskoj loži dao ostavku na mjesto prvog tužitelja u zemlji), odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Favoritkinja Hrvoj-Šipek

Sada je na potezu Vlada koja treba odrediti kandidata s kojim će ići pred Hrvatski sabor. U javnosti se kao favoritkinja za novu šeficu DORH-a navodi upravo Hrvoj-Šipek iako se bavila građanskim pravom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ranije je u medijima objavljeno kako je ona prijavu na natječaj podnijela u posljednjim satima natječaja odnosno tek nakon što je pozvana u Vladu na preliminarni razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Među vladajućima može se tek čuti kako bi bilo dobro da se ovaj posao odradi unutar mjesec dana ili najkasnije do ustavne stanke, jer nije dobro da Državno odvjetništvo funkcionira bez čelnog čovjeka.

- To je stvar političke volje Vlade, oni ako žele mogu Saboru predložiti kandidata ili kandidatkinju već ovaj tjedan. Nemam razloga s time otezati. Spreman sam odmah sazvati sjednicu nadležnog odbora čim Vlada odradi svoj dio posla. Odbor mora dati svoje mišljenje i izvjesno je da ta sjednica ne bude elektronska. Izađe li Vlada s prijedlogom do kraja tjedna spreman sam sjednicu odbora sazvati za ponedjeljak ili u utorak - kazao je Peđa Grbin (SDP) predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.


Kako sada stvari stoje bliže je ideji da se na sjednicu Odbora pozove samo kandidat ili kandidatkinja koju će predložiti Vlada, a ne svi kandidati koji su se javili na natječaj za mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Podsjećamo, do sada su svi glavni državni odvjetnici dolazili iz redova tužitelja - Mladen Bajić, Dinko Cvitan i Dražen
Jelenić. Sva trojica su se bavila kaznenim pravom. Sada je dvoje kandidata iz redova tužiteljstva, a četvorica su odvjetnici ili bivši odvjetnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!