News

Komentari 23

Novi lijek protiv korone u obliku kapsula uskoro stiže kod nas: 'To je kombinacija 2 antitijela'

Novi lijek protiv korone u obliku kapsula uskoro stiže kod nas: 'To je kombinacija 2 antitijela'

Trebao bi se uzeti u što kraćem roku od pojave simptoma, dva puta na dan tijekom pet dana. No liječnici upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo

Do kraja mjeseca u Hrvatsku stiže novi lijek za liječenje koronavirusa, a sadrži protutijela slična onima koja razvijamo preboljenjem ili cijepljenjem.

- Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku. Daju se do 5 dana od pojave simptoma bolesti i kod osoba kod kojih se očekuje da se tijek može zakomplicirati - kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za RTL.

Lijek će se davati starijima od 65, imunokompromitiranima i osobama s kroničnim bolestima. Primat će se u obliku infuzije i u dnevnim bolnicama.

- Trenutno su odobrena tri lijeka za liječenje bolesti COVID-19 i imamo još dva lijeka kod kojih je indikacija proširena i mogu se koristiti za liječenje COVIDA - rekla je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u za RTL.  

Neka od njih već sada se koriste za liječenje pacijenata u bolnicama. Europska regulatorna agencija dala je preporuku, a uskoro bi trebala i odobriti upotrebu prvog lijeka protiv COVIDA koji bi se pio u obliku kapsula. Slovenija ga je, iako nije službeno registriran, već odobrila.

- Bio bi za pacijente koji su razvili bolest, ali nije teži oblik bolesti, ne zahtijevaju terapiju kisikom. Išao bi za odgovarajuću indikaciju u konzultaciji s liječnikom, išao bi na recept i mogao bi se primjenjivati kod kuće - objasnila je Šlezak.

Trebao bi se uzeti u što kraćem roku od pojave simptoma, dva puta na dan tijekom pet dana. No liječnici upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo.

- Cjepivo je prva linija obrane. Lijekovi se daju kod blažih oblika bolesti za prevenciju težih oblik bolesti, hospitalizaciju i komplikacije. S tim lijekovima očekujemo da ćemo rasteretiti bolnički sustav, da će biti manje potrebe za dolaskom u bolnice i manje težih oblika bolesti - kazao je Puljiz.

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže cjepivo za djecu od 5 do 11 godina. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i nove preporuke prema kojima se booster doza može primiti već 3 mjeseca nakon druge.

Najčitaniji članci